ECB brine jačanje eura, kurs se srušio najniže u tri nedjelje

Podijeli

Kurs eura prema dolaru potonuo je u četvrtak nakon što je javna objava zapisnika sa julske sjednice guvernera Evropske centralne banke (ECB) otkrila zabrinutost u vezi njegovog višemjesečna jačanja.

Oko 14.30 sati eurom se na valutnim tržištima trgovalo 0,65 posto niže u odnosu na srijedu na 1,1695 dolara, ali je u jednom trenutku pao i 0,8 posto na najnižu nivo u više od tri nedjelje.

Kulminacija trenda

Početkom avgusta euro se prema američkoj valuti našao na najvišem nivou u 2,5 godine što je označilo kulminaciju trenda jačanja koji traje još od sredine februara. Tokom ove godine euro je prema dolaru ojačao 11 posto. Takav trend nije mogao promaći funkcionerima ECB-a koji su izrazili zabrinutost da bi evropska valuta mogla jačati i u budućnosti, stoji u objavljenom zapisniku.

“Vijeću guvernera potrebno je više prostora i fleksibilnosti u prilagođavanju monetarne politike i stepena njenog popuštanja, ako i kada bude trebalo u oba smjera”, navodi se u zapisniku. Naime, prejaki euro potkopao bi napore za obnovom stabilnosti cijena u eurozoni, odnosno povećanja inflacije. Dok ekonomski rast eurozone od 0,6 posto u drugom kvartalu pokazuje da je dovoljno snažan i široko rasprostranjen, inflacija od julskih 1,3 posto i dalje je značajno ispod ECB-ova cilja od dva posto godišnje.

Dva faktora

Prema ECB-ovim ocjenama , jačanje eura izazvala su dva faktora: smanjenje političke nesigurnosti nakon izbora Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika te očekivanja daljnjeg povećanja američkih kamatnih stopa.

Iskazana zabrinutost ECB-a vjerovatno neće značajnije potkopati investitorsku glad prema euru, ocjenjuje za CNBC James Binny, rukovodilac analize valuta za Evropu, Bliski istok i Afriku u londonskom State Street Global Advisors. “Većina investitora i dalje je relativno ‘podinvestirana’ u euro, a snažnu podršku valuti daju i strukturni faktori, poput trgovinskog viška eurozone”, ocjenjuje Binny.