Koliko radne memorije zaista trebaju pametni telefoni

Podijeli

Pametni telefoni danas probijaju sve granice i to se posebno tiče radne memorije, koje u nekim novijim uređajima ima više nego u računarima koja posjedujemo kod kuće. Možda se čini da je sve to pretjerivanje, ali postoje konkretni razlozi za takvu situaciju i nijesu se pojavili jer se neko htio razbacivati brojkama. Pojavili su se iz potrebe, piše ICTbusiness.info.

Naime, prvi iPhone imao je svega 128MB radne memorije i za ono vrijeme otprije deset godina to je bilo više nego dovoljno. Postojalo je manje aplikacija, manje procesa na samom uređaju i automatski manje zadataka koje se trebaju obaviti. Isto tako, prvi Android pametni telefon T-Mobile G1 ili HTC Dream, imao je 192MB radne memorije. Za ono vrijeme dovoljno. A danas?

Pa pojavio se OnePlus 5 s 8GB RAM i to dovoljno govori koliko se u desetak godina otišlo prema naprijed. Korisnici u prosjeku na mjesečnom nivou pokreću između 26 i 30 aplikacija, a njihovi uređaji obavljaju zadatke u svim smjerovima, bilo da se radi o zabavi ili poslu. Uz to, praktički su konstantno “na mreži” i komuniciraju, a digitalni asistenti “u njima” uče svake sekunde, što traži memoriju.

“Ne postoji previše radne memorije. Jer, dok kod računara ne smeta ako postoji malo zastoja u radu, na pametnim telefonima to se ne toleriše. Kad pritisnemo aplikaciju, želimo da se odmah pokreće. I što više RAM-a imamo, više procesa se može odvijati neometano. Zato, na primjer, OnePlus 5 može pokretati više zahtjevnih aplikacija odjednom, i to bez ikakvih zastoja. Dakle, više RAM-a znači bolji i brži rad uređaja”, rekao je John Pool iz Primate Labs, koji stoji iza Geekbench 4 za iOS i Android.

Dakle, riječ je o stručnjaku koji se proslavio upravo na testiranju procesa mobilnih uređaja. Objasnio je i zašto nema potrebe štedjeti na RAM-u te pozvao proizvođače da to ne čine.

“Aplikacije su sve komplikovanije, softver sve zahtjevniji, čak su i fotografije i video snimci sve kvalitetnijeg i većeg formata pa njihovo procesuiranje traje duže. Uz više RAM-a proizvođači su korak ispred tih promjena na bolje, što je uvijek daleko bolje nego čekati da se prvo dogodi i tek onda reagovati”, kazao je Pool te pozdravio ono što čini OnePlus i zapravo proizvođačima koji su ostali drugu godinu zaredom na 4GB RAM dao do znanja da to nije bio najbolji mogući potez.