Porodica iz Slovenije proizvodi djelove za BMW, Audi, Mercedes i Porsche

Podijeli

Složene plastične dijelove za svjetla najprestižnijih njemačkih marki automobila – BMW, Mercedes, Audi i Porsche – proizvede su u slovenačkoj porodičnoj kompaniji Plamtex INT.

U proizvodnoj hali u Poslovnom centru Komenda Plamtex nudi cjelovito rješenje, od razvoja pojedinih plastičnih dijelova za prednja i stražnja svjetla do proizvodnje, piše Delo, prenosi Poslovni dnevnik. Naručilac razvije osnovnu ideju, u Plamtexu je tehnološki završe do optimalne cijene, naprave alat za masovnu proizvodnju i konačni proizvod isporučuju kupcu. Konkurencija je žestoka, kaže direktor Plamtexa Matjaž Zupančič. Kupci nabavaljaju širom svijeta, u Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj i Portugalu.

Stalno spuštanje cijena

Opština Komenda je u neposrednoj blizini autoputa i od kupaca je optimalno udaljena, od 500 do 700 kilometara. Veća udaljenost donijela bi prekomjerne troškove prevoza, koji bi mogli premašiti cijenu proizvoda. Plamtex indirektno izvozi sve što proizvede, direktan udio izvoza je 30 do 40 odsto. Glavna izvozna tržišta su Njemačka i Austrija, neki alate izvoze u Tursku i Švajcarsku. Prodaju uglavnom multinacionalnim kompanijama, kojih je pet do deset, nijedan kupac nema više od jedne trećine prometa, a tri velika imaju otprilike jednako, zajedno više od 70 posto.

Nekad su se prednja svjetla automobila sastojala od tri dijela, a danas ih ima 35, a to je vrlo složen proizvod, kaže Matjaž Zupančič. Svjetla kod prvorazrednih marki znak su raspoznavanja i tehnički zahtjevni proizvodi. Plamtex radi za premium marke automobila, jednan od klijenata je bio uvjeren da nešto ne može proizvesti nitko osim njih, ali sada se taj dio izrađuje na stroju u Komendi. U Plamtexu INT pedeset zaposlenika radi u tri smjene, sedam dana u sedmici, jer bi gašenje mašine bilo preskupo. Sve što rade, zapravo je direktno ili indirektno namijenjeno izvozu.

Zbog oštre konkurencije ponudu ponekad treba izraditi preko noći. Nijedan posao nije sklopljen na neodređeno vrijeme, a kupci iz godine u godinu zahtijevaju i očekuju niže cijene, tako da u Plamtexu svake godine smanjuju troškove i traže unutrašnje rezerve. “Bez stalnog prilagođavanja u današnjem svijetu ne bi preživjeli, sve mora biti učinjeno, posebno u automobilskoj industriji, brže i jeftinije. Dakle, svake godine u potrazi smo za uštedom, na zahtjev kupaca cijene se spuštaju svake godine. S druge strane, nema problema s platama radnika. Kod nas su mnoge kompanije naišle na poteškoće zbog loših radnika. Dobrog radnika nikad ne bih otpustio, najčešće bi takav sam otišao tamo gdje može dobiti odgovarajuću platu”, objašnjava Zupančič.

Dobit ide u razvoj kompanije

U Plamtexu INT, čiji je vlasnik Mišel Zupančič, koji je direktor s bratom Matjažom, nijednom nije isplaćena dobit. Cijela dobit ide nazad u kompaniju da može rasti, širiti se i ulagati. Oko desetine prihoda namijenjeno je poboljšanjima. Ranije su prijavili jedan patent, razmišljaju o poboljšanjima proizvodnog procesa jer je proizvod u vlasništvu kupca. Koriste neke od vlastitih rješenja: npr. u informacionim tehnologijama, kao što je mjerenje produktivnost u realnom vremenu. Imaju i vlastita rješenja za tehnologiju stezanja i obradu složenih dijelova za optičke alate za brizganje plastike.