Lenovo zaključio kvartal s gubitkom

Podijeli

Kineski proizvođač računala Lenovo izvijestio je da je tromjesečno razdoblje do kraja juna zaključio s neto gubitkom, ukazujući na više troškove i pritiske na marže zbog nestašice dijelova poput memorijskih čipova, prenosi HINA.

U razdoblju od aprila do juna, inače prvom tromjesečju fiskalne godine 2017/2018., kompanija je poslovala s gubitkom od 72 miliona dolara, zaključivši tromjesečje u minusu prvi puta od maja 2015. godine. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s dobiti od 173 miliona dolara. Prihodi su im stagnirali, na 10 milijardi dolara.

Lenovo je izgubilo poziciju najvećeg proizvođača računara u svijetu koju im je preoteo američki HP. Ujedno su isporučili šest odsto manje PC računara nego u istom razdoblju prošle godine, zabilježivši dvostruko snažniji pad od tržišta u cjelini.

“Okruženje u ostatku godine biće izazovno budući da će nam troškovi porasti zbog nestašice dijelova”, poručili su čelnici kineskog diva. Napominju da bi mogli biti prisiljeni da povećaju prodajne cijene kako bi zaštitili marže.

„Cijene većine dijelova stabilizuju se, uz izuzetak memorijskih čipova koji i dalje poskupljuju”, navodi poslovni direktor Lenova Gianfranco Lanci.

Zbog eksplozije globalne potražnje za poluvodičima cijene memorijskih čipova sigurno će nastaviti trend rasta barem do kraja godine, iako sporije nego u protekla dva kvartala, procjenjuje Lanci.

Proizvođači personalnih računara širom svijeta na mukama su zbog okretanja klijenata mobilnim uređajima, Lenovo je u temeljom dijelu poslovanja u tom segmentu zabilježilo stagnaciju prihoda, na sedam milijardi dolara.

Uprkos izazovnim prognozama, predsjednik uprave i izvršni direktor Yang Yuanqing optimističan je kada su u pitanju izgledi za marže i problemima pritisnuto poslovanje s mobilnim uređajima. Optimizam je potkrijepio povećanjem operativne dobiti na tromjesečnom nivou za 110 miliona dolara zahvaljujući boljim rezultatima u segmentima mobilnih uređaja i data centara.

“To mi uliva povjerenje da ćemo u drugoj polovini fiskalne godine 2017/2018. ostvariti zaokret u poslovanju s mobilnim uređajima i da cijelo Lenovo ulazi u novu fazu rasta”, dodao je on.

Kako bi zaštitili margine, u Lenovu namjeravaju da se fokusiraju na skuplje proizvode koji se bolje prodaju, poput PC-ja sa specijalnom namjenom, uključujući igranje igrica.