Hard Rock Cafe je najpoznatija franšiza u Crnoj Gori. A franšiza je…

Podijeli

Često čujemo posljednjih godina da je neki poznati svjetski brend stigao na naše prostore, što u Crnoj Gori što u zemlje regiona. Zagreb i Beograd imaju McDonald’s restorane odavno, ali Podgorica ima Hard Rock Cafe, prvi i za sada jedini u regionu.

Sigurno ste se pitali otkud tako veliki, poznati lanac kafe-restorana kod nas ali mnogi ne znaju da su oni ovdje došli indirektno – preko firmi koje imaju ugovor sa matičnom kompanijom brenda. Tim ugovorom stekli su pravo, ali i niz obaveza pod kojim mogu da koriste taj brend i sve njegove karakteristike. U pitanju su franšizni ugovori, ili skraćeno – franšize.

Franšiza je, dakle, oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj know-how i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primaoca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

U pitanju je dugoročna, čvrsta ugovorna saradnja između nezavisnih preduzetnika, davaoca i primaoca franšize, gdje davalac franšize obezbjeđuje primaocu franšize skup znanja za vođenje poslovanja i ustupa mu svoj brend.

To znači da i Vaša kompanija, ukoliko ispunjava izuzetno stroge zahtjeve i standarde nosilaca svjetski poznatih brendova, može da se “nasloni” na jačinu te marke i ostvari profit. Osim tehničkih uslova, veliki brendovi od Vas će zahtijevati i određena likvidna sredstva na računu.

Zašto nema više velikih brendova u Crnoj Gori

Osim Hard Rock Cafea i nekoliko hotelsko-ugostiteljskih objekata, Crna Gora nije uspjela da privuče svjetski poznate brendove. Veličina tržišta ali i kupovna moć stanovnika i dinamičnost su najveći problemi Crne Gore u tom segmentu.

Prije nekoliko godina bilo je riječi o otvaranju makar jednog McDonald’s-ovog restorana u Podgorici, ali od toga nije bilo ništa, upravo zbog procjene kompanije da njihov biznis model na našem tržištu ne bi “radio”, odnosno, ne bi bio isplativ.

Osim visokih tehničkih standarda i reputacije, nosioci svjetskih brendova traže i velika likvidna sredstva od potencijalnih partnera, pa se zna da je, na primjer, za McDonald’s-ovu franšizu potrebno da imate pola miliona dolara na računu kompanije. Sve ovo znači da je “nošenje” ovako jakih marki na malim i nerazvijenim tržištima jako zahtjevno ako ne i nemoguće.