Autor hrvatske reforme školstva: To je nečasno od Crne Gore ali mi ne smeta

Nečasno je od Crne Gore da su bez pitanja i konsultovanja preuzeli hrvatske dokumente i naš autorski rad. Metodologija i dokumenti su javno dostupni svima i kao naučniku mi ne smeta ako će djeca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi od našeg rada imati prilike za bolji odgoj i obrazovanj, rekao je Jokić

Ilustracija (pexels.com)

Dobar dio reforme školstva koja se planira primijeniti u Crnoj Gori kopija je reforme Borisa Jokića oko koje se u Hrvatskoj već godinama lome koplja.

Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, rekao je kako je to nečasno od Crne Gore, ali mu ne smeta.

„Nečasno je od Crne Gore da su bez pitanja i konsultovanja preuzeli hrvatske dokumente i naš autorski rad. Metodologija i dokumenti su javno dostupni svima i kao naučniku mi ne smeta ako će djeca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi od našeg rada imati prilike za bolji odgoj i obrazovanje. Pravo pitanje za one koji vode Hrvatsku je kako objašnjavaju da je rad plaćen novcem hrvatskih poreskih obveznika preuzet od drugih zemalja. Za koga smo mi sve to radili“, smatra Jokić.

„Sramotna je činjenica da od rezultata stručnog, kreativnog i hrabrog rada preko 500 hrvatskih učitelja, vaspitača, direktora, stručnih saradnka i naučnika nemaju koristi djeca i mladi u Hrvatskoj – naša djeca. To je nacionalna sramota koja će godinama pratiti naše obrazovanje. U mnogim sferama života u prethodnih dvadeset godina političari i njima klijentelistički pridruženi krugovi od ljudi rade budale. Cjelovita kurikularna reforma i sve već godinama povezano s njom možda je i najočitiji primjer toga. Pravo je pitanje do kada“, rekao je Jokić za Index.

Prethodno je Jutarnji list objavio da je Zavod za školstvo Crne Gore kopirao plan za kurikularnu reformu čiji je autor Jokića.

Kako prenosi Jutarnji, dokumenti crnogorske reforme su prepisani „od riječi do riječi“, te je identičan hrvatskom originalu.

Cijeli slučaj je otkrila Ljiljana Handžek, učiteljica iz Zagreba, koja je radila na kurikularnoj reformi, i koja je pročitala novi program Vlade Crne Gore.

Crnogorska vlada je nove predmete kurikuluma početkom ljeta objavila na stranicama Zavoda za školstvo.

„Slučajno sam naletjela na stranice Zavoda za školstvo Crne Gore. Pogledala sam paušalno njihov novi program za predmet fizičko vaspitanje i pomislila, gle kako Crnogorci dobro rade. Tek kad sam bolje proučila, shvatila sam da je to najvećim dijelom prepisan i preveden naš dokument kurikuluma“, rekla je Liljana Hanžek, prenosi Jutarnji list.

1 Comment

  1. PA NISU PREPISALI NI OD AUTORA SRBIJANSKE, NI BOSANSKE, NI SLOVENACKE , NI MAKEDONSKE NEGO OD AUTORA HRVATSKE REFORME SKOLSTVA….ZNACI VAS AUTORSKI RAD JE NAJBOLJI…KOMPLIMENTI ZA VAS I VELIKI POZDRAV <3 <3 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 22, 2017 at 4:32 pm