I u Njemačkoj se zapošljavaju “preko veze”, i to svaki treći novozaposleni

Podijeli

Trećina svih radnih mjesta u Njemačkoj popunjava se preko privatnih veza i poznanstava, a kod manjih preduzeća do posla na ovaj način dolazi gotovo polovina svih novozaposlenih.

To je saopštila Savezna kancelarija za zapošljavanje a prenosi agencija Hina.

“Od svih novozaposlenih u prošloj godini, njih 32 odsto do radnog mjesta je došlo preko privatnih poznanstava dok je kod manjih preduzeća ta stopa još veća – čak 47 odsto”, saopštila je kancelarija sa sjedištem u Nirnbergu, pozivajući se na redovno ispitivanje koje se sprovodi među poslodavcima.

Preko internet-platformi za zapošljavanje, kako privatnih tako i one Savezne kancelarije za zapošljavanje, posao je pronašlo 21 odsto novozaposlenih. Jedanaest odsto je posao pronašlo preko oglasa za zapošljavanje na internet stranicama preduzeća, deset odsto preko oglasa u medijima a isto toliki postotak biva zaposlen na osnovu samoinicijativne ponude.

“Manja preduzeća se u potrazi za radnom snagom oslanjaju na privatne kontakte”

U 2016. je u Njemačkoj popunjeno 3,65 miliona novih radnih mjesta od čega najveći dio, 44 odsto, otpada na firme do 50 zaposlenih.

“Manja preduzeća se u potrazi za radnom snagom prvenstveno oslanjanju na privatne kontakte i preporuke, dok veće kompanije do zaposlenih natprosječno često dolaze preko oglasa na vlastitim internet stranicama”, proizlazi iz studije Instituta za tržište rada, koji djeluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

Iz istog istraživanja proizlazi da manja preduzeća teže dolaze do radnika što se povezuje s nižim početnim platama i djelimično nepovoljnijim uslovima rada.

Prema tom istraživanju, novozaposleni u manjim preduzećima češće bivaju zaposleni na neodređeno vrijeme nego u firmama sa većim brojem zaposlenih.