Ova fotografija pokazuje obim poraza Donalda Trampa

Podijeli

Ova fotografija snimljena je 28. januara u Ovalnoj kancelariji. Donald Trump je na telefonu i razgovara sa Vladimirom Putinom koji ga je nazvao da mu čestita na pobjedi na izborima.

Oko Trumpa je “trust mozgova” Bijele kuće, njegovi najbliži saradnici: šef kancelarije Reince Priebus, glavni strateg Steve Bannon, portparol Bijele kuće Sean Spicer i savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn. Na fotografiji je i potpredsjednik Mike Pence.

Samo 202 dana kasnije jedine osobe s te fotografije koji su još uvijek zaposleni u Bijeloj kući su Trump i Mike Pence.

Na fotografiji se ne vide još nekoliko desetina članova osoblja Bijele kuće koji su dali otkaz u prvih sedam mjeseci.

Ostao samo potpredsjednik Pence

Jedan od najluđih poslova u Trumpovoj eri definitivno je onaj portparola Bijele kuće. U periodu kada je Trump preuzimao predsjedničku dužnost posao je ponuđen Jasonu Milleru, koji je prihvatio prije nego je razmislio želi li uopšte taj posao. Brzo je odustao i objasnio da želi više vremena da provodi sa svojom porodicom.

U februaru je na tu poziciju doveden Mike Dubke. Dao je otkaz tri mjeseca kasnije. Nakon njega taj je posao preuzeo Sean Spicer, koji je to radio do jula kada je Trump tu dužnost dao čovjeku iz New Yorka i svom prijatelju Anthonyju Scaramucciju. Scaramucci je taj posao radio samo 11 dana, i to 11 dana koji će ući u anale svjetskog PR-a. Sada je portparolka mlada Hope Hick.

Haos sa timom i osobljem Trump je pokušao prikazati kao nastojanja da njegova administracija savršeno funkcioniše.

“Ne vjerujte medijima. To je fake news. Bijela kuća savršeno funkcioniše. Naslijedio sam nered i sad ga moram rasčistiti”, rekao je Trump 18. februara.

Fotografija na kojoj se vidi kada je ko dao otkaz najbolje pokazuje kako je Trump obmanjivao američku javnost pričama da sve ide ‘kao podmazano’, da mu podmeću da su stvari u Bijeloj kući haotične, da njegov tim radi odličan posao… Njegova je administracija puna rupa, raspada se na svakom koraku i ono što je najgore – nemaju pojma šta rade i u kojem smjeru idu.

Express.hr