Oporavak eurozone najstabilniji u posljednjih šest godina

Podijeli

Rast ekonomije eurozone stabilizovao se u avgustu na najvišem nivou posljednjih šest godina, pri čemu je snažan tempo aktivnosti u proizvodnom sektoru neutralisao posustajanje rasta u uslužnom sektoru, procijenila je kompanija Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor eurozone u avgustu je iznosio 55,8 bodova, premašivši za 0,1 postotni bod nivo iz jula, izračunali su u londonskoj kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

“Najnovije vrijednosti PMI-ja za eurozonu signalizuju nastavak snažnih rezultata ekonomije u zoni primjene zajedničke evropske valute iz prethodnog razdoblja. Stabilizacija tempa rasta dobra je vijest s obzirom da se nadovezuje na naznake posustajanja tempa rasta u proteklim mjesecima”, konstatuje pomoćnik direktora Markita Andrew Harker, prenosi HINA.

Napominje da podaci za prva dva mjeseca trećeg kvartala upućuju na tek neznatno sporiji tempo rasta u odnosu na drugo tromjesečje kada su aktivnosti u eurozoni uvećane 0,6 odsto.

Kao razlog navodi nove naznake posustajanja uslužnog sektora, “u kojem su poslovne aktivnosti i nove narudžbine porasle najslabije od januara”.

“Protivteža su novi impresivni podaci iz proizvodnog sektora, budući da su proizvođači robe osigurali najsnažniji priliv novih narudžbi u šest i po godina”, ocjenjuje Harker.

Time je dodatno ojačao pritisak na proizvodne kapacitete, iskazan u najsnažnijem gomilanju nerealizovanih narudžbina od sredine 2006. godine, pojašnjava, podsjećajući kako je to “dobar znak za tržište rada jer će kompanije vjerovatno nastojati da zaposle nove radnike kako bi odradile postojeće narudžbine”.

Raspoloženje donekle prigušuju slabija očekivanja čelnika kompanija u odnosu na maj kada su dosegnula najviši nivo otkada se počeo pratiti taj pokazatelj.

“Optimizam je na najnižem nivou od prošlog novembra, iako je u cjelini gledano i dalje snažan”, zaključuje se u izvještaju.