Vodič kroz beogradsku IKEA-u: Kako da se ne izgubite i još sedam savjeta

Podijeli

Švedski proizvođač namještaja i opreme za domaćinstvo Ikea otvorila je nedavno prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svijetu, i drugi u regionu, nakon Zagreba.

Građanima Srbije će, 26 godina nakon što je Ikea zatvorila svoju prodavnicu u Beogradu, ponovo biti dostupna dobro dizajnirana roba po pristipačnim cijenama. Objekat je objekat otvoren u Bubanj potoku, na južnom ulazu u Beograd i prostire se na 35.000 kvadratnih metara.

Jelena Stjepanović za B92 donosi najvažnije savjete svima koji odluče da posjete ovu robnu kuću a dolaze van Beograda:

1. Sam prilaz IKEA-i je sa auto-puta Beograd-Niš a skretanje je, možda malo neuobičajeno, tek kada sam objekat prođete iz pravca Beograda. Da biste došli do objekta iz pravca Beograda, kao i iz pravca Niša, potrebno je da se isključite na već postojećem isključenje Tranšped.

Putokaz je postavljen tek na samom isključenju i nije mnogo uočljiv, bijele je boje, pa se zbog toga nemojte zbuniti, a orijentir vam može biti IKEA toranj koji je lako uočljiv.

Kada skrenete, prilaz objektu nije mnogo komplikovan, postoji nekoliko kružnih tokova ali postoje putokazi pa ne bi trebalo da to bude problem. Vozilo možete parkirati na jednom od 1.400 mjesta predviđenih za to.

2. Do Ikea robne kuće uvedena i GSP linija broj 70, koja će polaziti sa okretnice na Bežanijskoj kosi, odakle prati trasu linije 75 do Ulice Partizanske avijacije, odatle nastavlja kao linija 72 ka Tošinom bunaru, pa ka Studenstkom gradu. Odatle skreće u Bulevar Zorana Đinđića i nastavlja pravo kao linija 74 do Beogradske arene. Dalje nastavlja putanjom sedamnaestice, odnosno skreće u Antifašističke borbe i uključuje se na auto-put odakle ide sve do Ikee.

3. Robna kuća je izgrađen na dva nivoa, donjem, gdje ćete naći sve od pokućstva, opreme za stan i igračke, dok su na gornjem izložbeni prostor i sve vrste namještaja. Kretanje kroz objekat olakšaće vam plave table koje se nalaze na plafonu i na kojima svakoga trenutka imate uvid gdje se nalazite, uz opcije kuda možete da nastavite.

4. Radno vreme robne kuće je svakog dana od 10.00 do 21.00, dok restoran radi od 09.30 do 20.00.

5. Prije kupovine preuzmite svoju IKEA family karticu lojalnosti koja će vam obezbijediti brojne popuste i pogodnosti, a dobićete je prijavom na licu mjesta. U roku od minut biće vam odštampana plastificirana narandžasta kartica sa Vašim imenom i brojem kartice. Kolica koja se koriste tokom kupovine nijesu zaključana i ne treba Vam novac da biste ih koristili, a po završetku korišćenja samo ih odgurajte na za to predviđena mjesta na parkingu.

6. Specifičnost kupovine u IKEA robnim kućama je u tome što se po odabiru artikla koji želite sami morate pobrinuti i da ga nađete u magacinu na osnovu šifre modela kojim je proizvod označen. Magacin je u prizemlju. IKEA koncept podrazumijeva da se svaki kupac sam brine o transportu i sklapanju, ali ukoliko vam je potrebna pomoć, postoji i mogućnost da kompanija to uradi za Vas.

Tokom obilaska pri ruci će vam uvijek biti olovke, papir i metar da bi kupovinu što lakše pala.

Direktor IKEA robne kuće u Srbiji Vladimir Moga kaže da su svi eksponati koji se nalazi na raspolaganju kupcima da ih uzmu, isprobaju i uvjere se kakvog su dizajna, kvaliteta, veličine. Takođe, kako je poručio, roditeljima je dozvoljeno da puste djecu da skaču po krevetima.

7. Kada završite kupovinu plaćate na jednoj od 25 kasa kešom, karticama i čekovima. Tu su i četiri kase za samoposluživanje, ali samo za kupce koji imaju do 10 artikala. Na njima može da se plaća samo karticama. Automat za mijenjanje deviza se takođe nalazi u prizemlju. Na licu mjesta je moguć i povrat poreza, ukoliko nijeste iz Srbije.

8. Kada završite kupovinu možete odahnuti uz osvježenje ili obrok u IKEA restoranu, gdje su na meniju srpska ali i švedska hrana i napici.

Ikea je štampala i prvi katalog na srpskom jeziku u više od milion primjeraka, od kojih će najveći broj biti distribuiran domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od robne kuće.

Na nešto više od 300 strana predstavljen je veći dio ponude, uz prezentaciju i predloge za opremanje svih djelova stana, kao i navođenje maloprodajnih cijena, a kupcima je dostupan i katalog za online kupovinu.

Izgradnja robne kuće u Srbiji, koja štedi energiju i druge prirodne resurse, počela je u aprilu prošle godine. Srbija je 49. zemlja u kojoj IKEA, koja upošljava blizu 180.000 ljudi širom svijeta, počinje da radi.

IKEA je prošle godine imala 783 miliona posjeta u robnim kućama i više od 2,5 milijardi posjeta web sajtu kompanije.