Željeznički prevoz Crne Gore za tri mjeseca napravio milion eura gubitka

Podijeli

Koliko je teško stanje u državnom preduzeću Željeznički prevoz, a na čiji rad imaju sve više primjedbi i putnici, pokazuje podatak da je u periodu od aprila do juna napravilo negativan poslovni rezultat u iznosu od 972 hiljade eura.

Zabrinjava podatak da je taj minus veći za čak trećinu u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci o poslovanju objavljenim na sajtu Montenegroberze.

Ukupan gubitak četiri željeznička preduzeća tokom godine iznosi čak 62 miliona eura. Osim Željezničkog prevoza, sistem željeznice koji je nekad poslovao pod jedinstvenom žirmom, čine i Montecargo, Željeznička infrastruktura (ŽICG) i Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

Najveći gubitak od januara do kraja juna imala je ŽICG od 30,9 miliona, ŽPCG 24,9 miliona minusa, OŽVS 3,4 miliona a Montecargo tri miliona.

Prema tim podacima, poslovni prihodi su na kraju juna iznosili 6,86 miliona eura i bili devet odsto veći u odnosu na uporedni period, prenosi Bankar.me.

Poslovni rashodi porasli su 2,2 odsto na 7,54 miliona. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 3,44 miliona eura, amortizacije i rezervisanja 2,62 miliona, a materijala 1,05 miliona eura. Ostali poslovni rashodi bili su 415.060 eura.

Državi pripada 72,44 odsto akcija kompanije. Vlasnici 4,93 odsto udjela skriveni su iza NM Zbirnog kastodi računa 8, fond Trend ima 4,39 odsto, a Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 2,92 odsto.

Eurofond ima 2,36 odsto akcija, a Moneta 2,02 odsto. Društvu za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG pripada 1,6 odsto udjela i Zavodu za zapošljavanje 1,16 odsto.

Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto udjela.

Comments are closed.