Hrvatska po Bloombergu među najmanje rizičnim zemljama svijeta

Podijeli

Globalni indeks rizika u ekonomiji pokazao se po Hrvatsku povoljan pa je na temelju tri od četiri mjerena podatka uvrštena među najmanje rizične ekonomije svijeta.

Međutim, ovaj indeks rizika u obzir uzima tek četiri kriterijuma, prenosi Poslovni dnevnik djelove izvještaja agencije Bloomberg.

Indeks mjeri udio međunarodnih rezervi centralne banke isključujući državno zlato u BDP-u, udio nezaposlenih u društvu, stopu inflacije kao i stopu fluktuacije kursa.

Hrvatska ima visok udio rezervi, od čak 26 odsto pa je po tom kriteriju među devet najmanje rizičnih zemalja na svijetu, a usljed očekivanja niske stope inflacije od svega 1,2 odsto na 14. je mjestu na svijetu.

Loš rezultat izmjeren je u području nezaposlenosti po kojoj je Hrvatska rizična zemlja. Prema svjetskoj organizaciji rada, Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da ima stopu anketne nezaposlenosti od 11,7 odsto pa po čemu je tek na 75. mjestu među 82 zemlje kojima su mjereni rezultati.

Hrvatskoj nije mjerena fluktuacija kursa domaće valute. Ukupno Hrvatska ima dobar status u ukupnom istraživanju koje je uzelo u obzir vrlo usko područje ekonomije.

Rusija je tako na lošijem mjestu od Hrvatske po pitanju rezervi između ostalog i zbog činjenice da njena centralna banka ima popriličan udio rezervi u zlatu koje nije uzeto u obzir. Stopa inflacije često raste brže ako privreda intenzivno raste pa ako se kao parametar ne uzima rast BDP-a već samo inflacija niski nivo poskupljenja može se percipirati kao faktor dodatne stabilnosti.

Najmanje rizična zemlja po stopi inflacije je Švajcarska, po udjelu rezervi u BDP-u Hongkong, a po kriterijumu nezaposlenosti Katar sa samo 0,3 odsto nezaposlenih.

Hrvatska je jedina zemlja regiona koja je obuhvaćena Bloombergovim indeksom.

Comments are closed.