RyanAir snižava cijene karata u Španiji, kao odgovor na terorističke napade

Podijeli

Niskotarifna aviokompanija Ryanair, koja u Španiji drži 17 odsto tržišta, smanjila je cijene putnih karata kako ne bi pala potražnja za letovima u španske gradove nakon terorističkih napada u Kataloniji.

Prošle sedmice jurećim kombijem i hladnim oružjem ubijeno je 15 prolaznika, od kojih osam stranaca, u primorskim gradovima Baraeloni i Kambrilsu na sjeveroistoku zemlje, podsjeća HINA.

“Učinili smo isto ono što smo bili učinili u takvoj situaciji (nakon atentata) u Londonu, Parizu ili Briselu. Spustili smo cijene kako bi ljudi nastavili da dolaze”, izjavio je u četvrtak Micahel O’Leary, izvršni direktor Ryanira.

Cijene će biti smanjene između pet i sedam odsto, rekao je odgovarajući na pitanja novinara. Dodao je da Ryanir “generalno” nije primjetio nikakav uticaj na kupovinu karata za Španiju nakon napada prije sedam dana.

U četvrtak je džihadistička grupa, tzv. Islamska Država, zaprijetila novim napadima u Španiji ako vlada te zemlje ne prekine borbu protiv nje.

O’Leary je rekao da vjeruje u tržišni rast u Španiji premda su neki njeni dijelovi zasićeni. Za tekuću poslovnu godinu, koja je počela u aprilu 2017, a završava u martu 2018, Ryanir očekuje deset odsto više putnika nego u istom periodu godinu prije. Krajem tekuće poslovne godine mogli bi prevesti ukupno 38 miliona putnika.

“Iduće godine ćemo imati 40 miliona putnika u Španiji”, izjavio je O’Leary.

Prema podacima kompanije za upravljanje španskim aerodromima Aena, Ryanir drži 17 posto tamošnjeg tržišta avio-prevoznika.