Srbija blokirala vlasništvo Agrokora u Frikomu

Blooada na zahtjev ruske Sberbanke (Ilustracija, Frikom)

Hrvatska kompanija Ledo, koja posluje u sastavu Agrokora, potvrdila je da je Srbija na zahtjev Sberbanke privremeno zabranila raspolaganje nad vlasništvom u kompaniji Frikom.

Privremenu zabranu raspolaganjem cjelokupnog udjela Leda u Frikomu donio je Trgovački sud u Beogradu, na zahtjev Sberbanke Rusija, javlja SEEbiz.

Trgovački sud u Beogradu je 7. juna donio odluku kojom donosi privremenu mjeru zabrane udjela Leda u Frikomu kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 miliona eura (iznos glavnice) i 1,3 miliona eura (pripisana kamata na dan 25. maja 2017.), a koja proizilazi u skladu sa jemstvom na osnovu ugovora o kreditu potpisanom 21. februara ove godine.

Ledo je saopštio i da je Sberbanka pokrenula postupak arbitraže protiv Agrokora i 11 kompanija garanata (uključujući Ledo) koji se odvija pred Londonskim sudom međunarodne arbitraže (LCIA) u vezi sa 450 miliona eura datih Agrokoru od strane Sberbanke, koje Sberbanka potražuje zbog pokretanja postupka vanredne uprave u Hrvatskoj.

Paralelno, za vrijeme trajanja arbitražnog postupka, Ante Ramljak je engleskom sudu podnio zahtjev za priznavanje učinaka izvanredne uprave u Engleskoj i Velsu. Stranke u arbitražnom postupku su prihvatile mirovanje arbitražnog postupka dok se punomoćno ne odluči o zahtjevu Ramljaka, a što se očekuje najranije u novembru 2017. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 25, 2017 at 10:48 am