Podmornica „Heroj“ slavi jubilej kao eksponat u Porto Montenegru

Pormornica je sada muzejski eksponat

Stari ponos Jugoslovenske ratne mornarice, podmornica P-821 „Heroj“, koja kao muzejska vrijednost ostavlja bez daha posjetioce Porto Montenegra sa svih meridijana, 27. avgusta proslavlja 50 godina od kada je, kao tadašnje „pomorsko čudo“ iz brodogradilišta u Splitu porinuta u more.

„Kobilica za izgradnju ‘Heroja’ postavljena je 1965. godine i naredne dvije godine u najvećoj tajnosti se gradio novi ponos Ratne mornarice i 1967. godine podmornica je porinuta u more. Nakon završenih radova i probnih vožnji, brod je 1968. godine konačno upisna u flotnu listu i narednih 23 godine bio u sastavu 88. diviziona podmornica“, rekao je koordinator Zbirke pomorskog nasljedja Dražen Jovanović za Vijesti.

„Heroj“ je predstavljao vrhunac ne samo brodogradnje već i ukupne tehnologije kojom je ovladala tadašnja Jugoslavija, svrstavši se u tada malobrojni red država koje su bile kadre i sposobne da samostalno dizajniraju, projektuju i grade podmornice.

Jovanović tvrdi da u doba kada je „Heroj“ ušao u operativnu upottebu, da je to bila jedna od najskladnijih i po svojim karakteristikama najboljih podmornica sličnog tipa u svijetu.

Vrlo brzo nakon te, izgradjene su i „Junak“ i „Uskok“, podmornice istog tipa.

„Heroj“ je od 2013, nakon četiri mjeseca restauracije, postao muzejski eksponat, svojevrsni brod-muzej.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 26, 2017 at 9:33 am