Podmornica “Heroj” slavi jubilej kao eksponat u Porto Montenegru

Podijeli

Stari ponos Jugoslovenske ratne mornarice, podmornica P-821 “Heroj”, koja kao muzejska vrijednost ostavlja bez daha posjetioce Porto Montenegra sa svih meridijana, 27. avgusta proslavlja 50 godina od kada je, kao tadašnje “pomorsko čudo” iz brodogradilišta u Splitu porinuta u more.

“Kobilica za izgradnju ‘Heroja’ postavljena je 1965. godine i naredne dvije godine u najvećoj tajnosti se gradio novi ponos Ratne mornarice i 1967. godine podmornica je porinuta u more. Nakon završenih radova i probnih vožnji, brod je 1968. godine konačno upisna u flotnu listu i narednih 23 godine bio u sastavu 88. diviziona podmornica”, rekao je koordinator Zbirke pomorskog nasljedja Dražen Jovanović za Vijesti.

“Heroj” je predstavljao vrhunac ne samo brodogradnje već i ukupne tehnologije kojom je ovladala tadašnja Jugoslavija, svrstavši se u tada malobrojni red država koje su bile kadre i sposobne da samostalno dizajniraju, projektuju i grade podmornice.

Jovanović tvrdi da u doba kada je “Heroj” ušao u operativnu upottebu, da je to bila jedna od najskladnijih i po svojim karakteristikama najboljih podmornica sličnog tipa u svijetu.

Vrlo brzo nakon te, izgradjene su i “Junak” i “Uskok”, podmornice istog tipa.

“Heroj” je od 2013, nakon četiri mjeseca restauracije, postao muzejski eksponat, svojevrsni brod-muzej.