Arapski princ u Budvi, zainteresovan za ulaganja

Podijeli

Najbogatiji arapski preduzetnik na svijetu, princ Al-Valed bin Talan bin Abdulaziz al-Saud i njegova porodica, doplovili su luksuznom 86 metara dugom jatom Kindom 5 KR u Bečiće.

Jahta, na kojoj se vije zastava Saudijske Arabije, doplovila je preksinoć sa jahtom Moonlight II dugom 92 metra iz pravca Drača. Navodno na drugoj jahti, koja se rentira, došla pričeva pratnja, obezbjeđenje i posluga.

Sve vrijeme, dok su jahte bile privezane u moru ispred bečićke plaže, uz njih je bio i brod Uprave pomorske sigurnost SAR – 1. Riječ je o jahti koja je prvo bila u vlasništvu saudijskog milijardera i trgovca oružjem Adnana Khashogija, a zatim Donalda Trumpa, dok ga nije kupio princ Al-Valid.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se Al Saudom. Kako je saopšteno iz Markovićevog kabineta, predsjednik Vlade je upoznao princasa ekonomskim i investicionim potencijalima Crne Gore.

„Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo“, rekao je Marković, prenose Vijesti.

Premijer je, piše u saopštenju, posebno istakao dobre rezultate fiskalne konsolidacije, kao i činjenicu da Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu.

Princ bin Talal je pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat. U tom kontekstu, navode iz Vlade, princ je iskazao interesovanje za saradnju. On se, kako navode, interesovao za određene konkretne lokacije rekavši da bi mu bilo zadovoljstvo da kao investitor doprinese razvoju Crne Gore.

Princ i njegova porodica su boravili na plaži elitnog hotela “Splendid“, koga su izabrali kao mjesto gdje će provesti dan. Kako saznajemo, tokom dana gostili su se specijalitetima iz hotela, koje su naručivalu, a princ je igrao i odbojku.

On se sastao sa suvlasnikom hotela Žarkom Radulovićem, a oko 19 časova napustio je hotel i krenuo u Stari grad gdje će večerati.

Saudijski princ je prije Bečića, kako pišu inostrani mediji , boravio u popularnom ljetovalištu na Egejskom moru, gdje je odmor platio 600 hiljada eura.

Princ Al-Valed je direktor upravnog odbora investicione kompanije Kingdom holding i unuk je kralja Abudlaziza al-Sauda, koji je osnovao Saudijsku Arabiju, a nećak kralja. Postao je poznat kada je ušao u raspravu na Tviteru sa Donaldom Trampom tokom predsjedničkih izbora 2016. godine kada mu je rekao: “Ti si sramota ne samo za republikance, već i za cijelu Ameriku. Povuci se iz predsjedničke trke koju ionako nećeš dobiti“.

Tramp je potom odgovorio: “Glupi princ želi da kontroliše našu američku politiku sa sponzorskim novcem. To neće biti moguće kada ja budem izabran.“

Bogatstvo mu se procjenjuju na 20 do 30 milijardi dolara, a vlasnik je kompanije Kingdom Holding sa sjedištem u Rijadu ,glavnom gradu Saudijske Arabije. Ta kompanija, između ostaloga, financira gradnju budućeg najvišeg nebodera na svijetu – Kingdom Towera u Džedi (Jeddah) – koji bi trebao biti visok čak oko 1.000 metara.

Premda je Al-Valid saudijski princ, odnosno pripadnik tamošnje vladajuće kraljevske dinastije, njegovo bogatstvo nije naslijeđeno, nego je stečeno ulagačkim aktivnostima.

Vlada je objavila i snimak sa susreta princa sa premijerom Markovićem:

Comments are closed.