Preporučujemo film: Majstor laži (The Wizard of Lies)

Podijeli

‘The Wizard of Lies’ je američka TV drama u kojoj glavnu ulogu igra Robert De Niro. Režiju potpisuje Barry Levinson, a scenario Sam Levinson, Sam Baum i John Burnham Schwartz.

Film je baziran na istoimenom romanu Diane B. Henriques i u njemu De Niro tumači lik biznismena Bernarda Madoffa koji krije veliku tajnu u vidu tzv. Ponzijeve prevare.

Robert De niro u ulozi Maddofa i Mišel Fajfer u ulozi njegove supruge Rut, glume u ovoj drami HBO koja prati događaje koji su doveli do finansijske krize na Vol Stritu u decembru 2008. godine, kada je Berni prevario investitore za preko 65 milijardi dolara u najozloglašenijoj piramidalnoj prevari u istoriji SAD.

U režiji dobitnika Oskara, Barija Levinsona, “Majstor laži” živopisno prikazuje Madofove gnusne prevare koje su počele 1990-ih, 1987, pa čak i ranije, i nastavile se tokom finansijske krize 2008. godine, kulminirajući diskreditovanjem Madofa i katapultiranjem njegove supruge i dva sina (Alesandro Nivola i Najtan Darou) u žižu nemilosrdne i surove javnosti, sa tragičnim posledicama.

Film je zasnovan na biografskom bestseleru “Majstor laži: Berni Madof i smrt verovanja” Dajane B. Henrikes, uz dodatni materijal iz knjige “Istina i posledice” Lori Sandel. Henrikesova glumi sebe u scenama u kojima intervjuiše Madofa u zatvoru, osuđenog 2009. godine na 150 godina zatvora – maksimalnu dozvoljenu kaznu za njegove zločine.

Pored navedenih, Hank Azaria, Nathan Darrow, Kristen Connolly, Kathrine Narducci i drugi.

Film na IMdB-u ima ocjenu 7/10, na osnovu 7.100 glasova.