Ako plaćate Facebook oglas preko firme, to će vas koštati više

Podijeli

Redakciji Invesitora javio se jedan privrednik koji je primijetio da ga plaćanje Facebook oglasa preko računa firme košta skuplje nego kada plaća sa svog ličnog računa, i to za cijelih devet odsto.

Primjer: ako ste Facebook-u tokom mjeseca za reklame platili 100 eura, državi ćete platiti devet eura tako da će vam ukupan trošak biti 109 eura. Ovaj namet će Vas pogoditi i prilikom Internet trgovine i saradnje Vaše firme  sa drugim kompanijama iz inostranstva.

U pitanju je porez na dobit po odbitku, koji je definisan Zakonom o porezu na dobit pravnih lica a koji je proširen novim nametima 2016. godine.

Zakon o porezu na dobit pravnih lica je u primjeni od 2002. godine i njime je uvedena obaveza plaćanja poreza na dobit svim poreskim obveznicima koji su definisani kao rezidentna i nerezidentna preduzeća koja obavljaju djelatnost radi sticanja dobiti.

Stopa poreza na dobit u Crnoj Gori je jedinstvena i iznosi devet odsto.

Oglasi na društvenim mrežama povoljni i efikasni

Oglasi na društvenim mrežama i preko Google-a sve su popularniji u Crnoj Gori, zbog pristupačnih cijena i dosega koji postižu.

To se posebno vidjelo prilikom prethodnih parlamentarnih izbora, gdje su stranke potrošile milione eura na digitalni marketing. Zbog netransparentnosti tih troškova, neki politički subjekti su pod istragom Agencije za suzbijanje korupcije a blokirani su im i računi.

Promet “Internet kompanija” van poreskog domašaja

Inače, poslovanje velikih Internet korporacija, kao što su Facebook, Google i slično van je domašaja poreskih vlasti širom Evrope. Prije svega zbog toga što se Internet biznis razvijao brzo a poreski sistemi zemalja nijesu uspijevali da taj segment tržišta regulišu pravovremeno.

Razvijene zemlje EU, kao i Evropska komisija, godinama pokušavaju da ove kompanije “dovedu u poreski red”, primoravajući ih da se registruju po važećim zakonima i prijave prihode kao i domicilna preduzeća.

EU je nerijetko utvrđivala velike nepravilnosti ovih giganata pa su česte i drakonske kazne. Tako je Google nedavno kažnjen s rekordnih 2,42 milijarde eura od Evropske komisije, zbog nelojalne konkurencije prilikom plasiranja rezultata pretrage.