Otkazi u Air Serbia: Višak 100 zaposlenih

Podijeli

Air Serbia je od novog menadžmenta Etihada dobila spisak sa 100 prekobrojnih od ukupno 1.600 zaposlenih, piše Politika.

Prije nekoliko nedjelja i predsjednik Nadzornog odbora kompanije Air Serbia Siniša Mali potvrdio da će 30 zaposlenih dobiti otkaz.

Kako prenosi beogradski list, poslodavstvo Air Serbia je od novog menadžmenta Etihada dobilo procjene o viškovima i uštedama koje moraju da naprave.

Osim otkaza, dodaje “Politika”, postoji i ideja da se dio letačkog osoblja pošalje na neplaćeno odsustvo, kako bi smanjili troškove.

List navodi da u kompaniji nijesu jasno odgovorili na njihovo pitanje hoće li 100 zaposlenih biti proglašeno tehnološkim viškom.

“Odluka o eventualnom smanjenju broja zaposlenih u kompaniji, koju mogu da donesu Nadzorni odbor i izvršni menadžment kompanije, još nije donijeta”, naveli su iz iz kompanije za Politiku.

Objašnjavaju da se zbog uticaja sezonskih faktora, broj zaposlenih u avio-industriji povećava i smanjuje tokom godine.

“Osim toga, inovacije i različiti kratkoročni projekti, takođe, mogu da utiču na promjene broja zaposlenih u kompaniji”, ističu iz kompanije.

Kao primjer navode uvođenje širokotrupnog aviona “Airbus A330”, čarter-letove tokom letnje sezone, kao i uvođenje takozvane “sabre”, potpuno nove IT platforme za prodaju i rezervaciju karata.

“U zavisnosti od složenosti procesa i vremena potrebnog da se projekti u potpunosti primjene, zavisi i dužina angažovanja stručnjaka, kažu u kompaniji za “Politiku”.

Beogradski list navodi da predsjednik Nadzornog odbora kompanije Siniša Mali u ponedjeljak nije odgovarao na njihove pozive.