Marković obišao tunel Klopot: “Zaista sam impresioniran”

Podijeli

Premijer Duško Marković izrazio je zadovoljstvo radovima na autoputu, rekavši da se realizuje ono što je tražio prilikom prethodne posjete u martu ove godine i da je impresioniran onim što je vidio na gradilištu.

Marković je danas sa predstavnicima kineske kompanije CRBC obišao probijeni tunel Klopot, ali i gradilište najvećeg objekta na dionici autoputa koji se gradi, tunela Moračica.

„Zaista sam impresioniran. Vjerujem da tu impresiju dijelim i sa vama… Realizuje se ono što sam rekao i što sam tražio – da se finansijski plan za ovaj projekat u potpunosti realizuje u ovoj godini“, rekao je premijer Marković novinarima na lokaciji mosta Moračica na kraju današnje radne posjete gradilištu autoputa.

Premijer je rekao da je do sada izdato 17 građevinskih dozvola u odnosu na prethodnu posjetu, kada je bilo izdato devet građevinskih dozvola i da se radovi sada izvide na trasi od 40 km, dok je proljetošna trasa bila duga 24 km.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, naglasio da je u odnosu na prethodnu posjetu gradilištu, kada je iz kapitalnog budžeta za ovaj projekat bila plaćenja jedna privremena situacija, sada fakturisano šest privremenih situacija i plaćeno pet, a da je u toku priprema za plaćanje i šeste privremene situacije.

„Takođe se sjećate da smo govorili da je iz kapitalnog budžeta za ovaj projekat plaćena jedna privremena situacija od šest miliona eura, a danas imamo situaciju da je fakturisano šest privremenih situacija, da je plaćeno pet u iznosu od 59,2 miliona eura i da je u toku priprema za plaćanje i šeste privremene situacije u iznosu od 14 miliona eura. Gospodin Hejmi je rekao da će do kraja avgusta biti ispostavljena još jedna nova privremena situacija u iznosu od 30 miliona eura“, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da su dosadašnji radovi zajednički rezultat svih koji su angažovani na ovom projektu i naglasio da sa njima dijeli zadovoljstvo i impresije zbog do sada postignutog, dodali su iz Vlade.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare podijeljena je na četiri dionice sa ukupno 19 poddionica.

Iz Vlade je saopšteno da je do sada izdato 17 građevinskih dozvola za 17 poddionica i pet građevinskih dozvola za pet odlagališta viška materijala iz iskopa.

“Prema posljednjim podacima ukupno je na gradnji autoputa angažovano više od 2.500 radnika”, saopšteno je iz Vlade.

Tunel Klopot ima po tri vozne trake – dužina lijeve cijevi je 985 metara, a desne cijevi 804 metra.

“Osnovni podaci o tunelu Jabučki Krš: Ključni objekat na Dionici 4. Dužina: 1.360 m (D) / 1.455 m (L)”, saopšteo je iz Vlade.

Opširnije o tunelu čitajte u zasebnoj vijesti.