Crnogorski aerodromi na prekretnici – ko je kriv za ovakvo stanje

Podijeli

Aerodromi Podogrica i Tivat neće biti privatizovani već da je namjera da se ti infrastrukturni resursi valorizuju, saopštio je juče premijer Duško Marković.

“Aerodromi su državno dobro koje se ne može prodavati. Ovdje govorimo o valorizaciji, a modeli valorizacije mogu biti višestruki. Ako država ima mogućnosti da obezbijedi 100 miliona eura i da na podgoričkom i tivatskom aerdodomu godišnje obezbijedi dva ili tri miliona putnika, ona će to uraditi. Ukoliko nema tu mogućnost, naći ćemo partnera koji će to da obezbijedi, jer je to potrebno Crnoj Gori”, saopštio je Marković a prenose mediji.

On je podsjetio da niko nije saopštio da će aerodromi biti privatizovani i prodati strancima, već da će se valorizovati.

“Je li u našem interesu ono što gledamo u špicu sezone u Tivtu? Ne. To nije podsticajno za Crnu Goru, to je zastiđe. Vlada ne želi da takav resurs bude na takav način korišćen”, poručio je Marković.

Prema njegovim riječima ne može se govoriti o novim radnim mjestima, zapošljavanjima i stranim investicijama, a da nemamo infrastrukturu koja može da odgovari našim realnim potrebama i zahtjevima.

Pitanje koje se nameće – otkud sada ovakva ocjena premijera, nakon godina hajdučije u tom državnom preduzeću. Da li će neko odgovarati za nemar o vrijednoj državnoj imovini i koji će to strani partner preuzeti takav haos i po kojoj cijeni.

Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore rukovodili su, ranije, predstavnici SDP-a a sada njihovog otcijepljenog dijela, SD ali je Vlada ta koja je nadzirala poslovanje i koja je imala mehanizme da prije političkih ocjena spriječi štetu i održi preduzeće na zdravim nogama.

O problemima sa imovinom aerodroma Tivat čitajte u zasebnoj priči.

Umjesto da dajemo vrijedan resurs u strane ruke, jedno od rješenja je da država obezbijedi novac za dovođenje aerodroma u pristojno stanje i unajmi strani menadžment na neki period.

Takvo rješenje bi obezbijedilo da aerodromi budu sigurni u državnim rukama, ali i garantovalo uredno i odgovorno vođenje od strane stručnog rukovodstva.