Slično slučaju oko Crnogorskog Telekoma: Američke vlasti provjeravaju da li je Uber podmićivao strane državnike

Podijeli

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je preliminarnu istragu protiv američke tehnološke kompanije Uber zbog mogućeg podmićivanja, pri čemu su iz kompanije poručili da sarađuju s tamošnjim vlastima.

Preliminarna istraga posljednja je u nizu problema sa zakonima s kojima je suočena ta kompanija za posredovanje u uslugama prevoza, u trenutku dok kompanija čeka da novoizabrani izvršni direktor preuzme stvari u svoje ruke.

Prema odabiru upravnog odbora Ubera bivši čelnik globalne online turističke kompanije Expedia Dara Khosrowshahi (48) novi je izvršni direktor, zamijenivši na tom mjestu Travisa Kalanicka, koji je usljed pritiska dioničara odstupio s te pozicije u junu.

Portparol Ubera potvrdio je postojanje ‘preliminarne istrage’, o čemu je u utorak pisao Wall Street Journal, odnosno da je američko ministarstvo pravosuđa započelo istragu o tome jesu li menadžeri Ubera prekršili američke zakone protiv podmićivanja stranih funkcionera, konkretno Zakona o koruptivnim radnjama u inostranstvu a kojim se nastoji spriječavanje da određene kategorije osoba i subjekata isplaćuju novac inostranim vladinim predstavnicima kako bi im ovi pomogli u dobijanju ili zadržavanju poslova.

Ostaje nejasno jesu li američke vlasti fokusirani na jednu ili više zemalja u kojima Uber posluje.

Slučaj Crnogorski Telekom

Akciju po istom osnovu američke vlasti su pokrenule protiv Magar Telekoma, zbog sumnji u korupciju prilikom preuzimanja Crnogorskog Telekoma 2005. godine.

Prema nalazima istrage koju je FBI sproveo na zahtjev američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) i Ministarstva pravde, trojica bivših direktora Magyar Telekoma su sa 7,35 miliona podmitili neimenovane zvaničnike Vlade Crne Gore kako bi lakše došli do dvotrećinskog vlasništva udjela u crnogorskoj kompaniji.

Magyar Telekom i majka kompanija Deutsche Telekom su platile 95 miliona eura poravnanja sa američkim vlastima, dok je SEC, nakon petogodišnje istrage, pokrenuo privatnu tužbu protiv trojice mađarskih direktora.

U Crnoj Gori je zvanično istraga ovog slučaja i dalje u toku.