MMF završio reviziju, Srbiji dodatnih 65 miliona eura

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) uspješno je završio sedmu reviziju stand by aranžamana sa Srbijom, saopštila je ta institucija.

MMD je tim povodom ocijenio da su ostvareni dobri makroekonomski rezultati, da je BDP na višem nivou nego prije krize i da se uslovi na tržištu rada poboljšavaju, prenosi Tanjug saopštenje ove institucije.

Kako se navodi u saopštenju, inflacija je i dalje unutar ciljnog koridora, a deficit bilansa tekućih transakcija zabilježio je pad.

MMF ocjenjuje da je u isto vrijeme neophodna izgradnja jačih institucija i dalji napredak u realizaciji programa strukturnih reformi za unapređenje ekonomske efikasnosti, ubrzavanje ekonomskog rasta zasnovanog na privatnom sektoru i za ubrzavanje konvergencije kako bi se postavila osnova za članstvo u EU.

“Dobri rezultati po osnovu prihoda su podržali važnu fiskalnu konsolidaciju i omogućili da smanjenje rashoda bude manje od prvobitno planiranog u okviru programa. Međutim, obuzdavanje obavezne tekuće potrosnje je i dalje važan prioritet u cilju smanjenja javnog duga i stvaranja fiskalnog prostora za neophodna kapitalna ulaganja i potencijalno za targetirana smanjenja poreskih opterecenja”, ocjenjuje se u saopštenju.

Završetak revizije ce staviti dodatnih 54,565 miliona SDR (64,9 miliona eura) na raspolaganje Srbiji u okviru SBA, čime ce ukupan raspoloživi iznos dostići 771,705 miliona SDR (918,5 miliona eura).