Federer sa zaradom od 64 miliona dolara najplaćeniji teniser 12 godina zaredom

Podijeli

Švajcarac Rodžer Federer je dvanaestu godinu za redom na prvom mjestu Forbesove liste najplaćenijih tenisera na svijetu, sa zarađenih 64 miliona američkih dolara.

Novčane nagrade koje je osvojio iznose ukupno šest miliona dolara. Ukupno je u karijeri osvojio 108 miliona eura novčanih nagrada, ali je većinu dao ili uložio.

Na drugom mjestu liste je srpski teniser Novak Đoković sa zaradom od 37,6 miliona dolara i novčanim nagradama u ukupnom iznosu od nepunih deset miliona. Novakova izdvajanja iznose 28 miliona dolara.

Forbes piše da su sponzori najzaslužniji Federerovom finansijskom uspjehu te da je on sportista sa najviše sponzorstava na svijetu. Takođe, njegova godišnja zarada od 64 miliona dolara ga svrstava u sami vrh najplaćenijih tenisera u posljednjih 12 godina.

List podsjeća da je Švajcarac propustio takmičenje u cijeloj polovini 2016. godine zbog povrede koljena te da je u pitanju njegov prvi produženi odmor u profesionalnoj karijeri koju je počeo 1998. godine. Prošla godina je njegova prva godina od 2000. u kojoj nije uspio osvojiti turnir.

Najveći Federerovi sponzori su Wilson, Credit Suisse, Mercedes, Rolex, Lindt, Jura, Moet & Chandon, Sunrise i NetJets.

Kompletnu listu najplaćenijih tenisera sadašnjice pogledajte ovdje.