Marković: Crnogorska ekonomija za pola godine ojačala četiri odsto

Crna Gora je u prethodnih osam mjeseci ostvarila napredak u konsolidaciji javnih finansija, ekonomskom rastu i poboljšanju poslovnog ambijenta, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Pjerom Elbornom, koji je pohvalio uspjehe na političkom i ekonomskom planu koje je naša država ostvarila u prethodnom periodu.

“Premijer je precizirao da je od početka 2017. naplaćeno 27 miliona eura prihoda više nego u istom periodu prošle godine, kao i 7,4 miliona eura više nego što je bilo planirano za ovu godinu. Crna Gora, dodao je on, bilježi zapažen rast ekonomije, koji, prema procjenama za šest mjeseci, iznosi više od četiri odsto. Premijer je istakao snažan zamah investicione aktivnosti i ocijenio da vjeruje da je tome doprinijelo učlanjenje u NATO. Pozitivnim za Crnu Goru i njen dalji razvoj ocijenjene su evropske integracije, koje su, kako je kazao premijer Marković, u posebnom fokusu rada Vlade”, saopšteno je iz Vlade, prenosi Bankar.me.

Marković je, kako se navodi, dosadašnju saradnju sa EBRD-om ocijenio pozitivnom i stimulativnom za crnogorski razvoj i napredak, zahvalivši se na podršci kroz ukupno 55 projekata vrijednih preko 530 miliona eura.

“Ukupna vrijednost projekata finansiranih od strane EBRD-a koji se trenutno realizuju je 360 miliona eura, a ukupne investicije EBRD-a po glavi stanovnika, prema riječima Elborna, su najveće u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Osvrćući se na značaj stranih ulaganja i povoljan biznis ambijent, Pjer Elborn je kazao da je EBRD voljna da pomogne u dijelu unapređenja investcione klime i ukazao na činjenicu da strani investitori, pri donošenju odluke o ulaganju kapitala, često razmatraju i regionalni kontekst u kojem se država nalazi.

“U tom kontekstu je istakao značaj snažne ekonomske regionalne integracije i pozdravio aktivnosti koje se na tom planu realizuju kroz Berlinski proces. Zajednički je konstatovan značaj implementacije Akcionog plana usvojenog na nedavno održanom Samitu u Trstu”, naveli su iz Vlade.

Na sastanku ukazano na značaj stranih ulaganja i povoljan biznis ambijent
Marković i Elborn su se saglasili i oko potrebe valorizacije potencijala u poljoprivredi, zelenoj energiji i infrastrukturi.

“U tom kontekstu je naglašena važnost izgradnje autoputa Bar-Boljare, rekonstrukcije željezničke infrastrukture i valorizacije aerodroma koji su od izuzetnog značaja za unaprjeđenje turizma”, piše u saopštenju.

Takođe, Marković je kazao da Vlada trenutno sagledava mogućnosti razvoja sveukupnog koncepta valorizacije aerodroma, kako bi postali moderni aerodromi i bili dio kvalitetnije ukupne saobraćajne infrastrukture koji bi obezbijedili veću dostupnost Crne Gore. U kontekstu sagledavanja njihovog razvoja, kako se dodaje, Vlada razmišlja i o modelu finansiranja koji neće ugroziti javne finansije.

“EBRD je iskazao spremnost da pomogne Crnoj Gori na svim poljima važnim za njen dalji napredak i razvoj”, dodaje se u Vladinom saopštenju.

Radunović: Nastavak uspješne saradnje sa EBRD-om

Sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj danas se sastao i ministar finansija Darko Radunović.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je sastanak bio prilika da se razgovara na temu aktuelnih projekata koji se realizuju u našoj zemlji uz finansijsku i stručnu podršku EBRD-a, u oblastima infrastrukture, energetike, bankarstva i privatnog sektora, ali i razmijene mišljenje o prioritetnim pravcima buduće saradnje.

Sa sastanka Radunovića i delegacije EBRD-a
“Ukazujući na pozitivna iskustva partnerstva sa EBRD-om, ministar Radunović je apostrofirao značaj prisustva navedene institucije na crnogorskom tržištu, koja može biti strateški važan partner za realizaciju razvojnih projekata, kroz kreiranje modela javno-privatnog partnerstva, čime bi se osigurala održivost javnih finansija i na adekvatan način valorizovali resursi sa kojima raspolažemo”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Radunović je, kako se dodaje, ukazao i na pozitivne rezultate mjera fiskalne konsolidacije koje se sprove sa ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti, što će, kako je naveo, otvoriti prostor za kreiranje novih razvojnih politika.

“Pjer Elborn je iskazao podršku naporima Vlade Crne Gore da politike kreira i sprovodi uspješno na dugi rok, i prenio spremnost institucije koju predstavlja da u narednom periodu, kroz širok spektar aktivnosti, počev od podrške razvoju kompetitivnosti privatnog sektora, do snažnijeg regionalnog povezivanja u cilju jačanja atraktivnosti ponude za investitore, podrži realizaciju osmišljenih projekata”, kaže se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


septembar 1, 2017 at 10:15 am