Skoro završen: Pogledajte kako izgleda autoput od Beograda do južne Srbije

Podijeli

Izgradnja Koridora 10, koja je već pri samom kraju, daće jak impuls ekonomskom razvoju nekada siromašnom Pirotu.

Pirot je sada grad u kome su prosječne plate, po posljednjim podacima zvanične statistike, ispred Novog Sada, a odmah iza Beograda.

Dionica po dionica ove “žile kucavice” polako se pušta u saobraćaj, a od završetka izgradnje svakako će najviše “profitirati” Slobodna zona Pirot (SZP), najrazvijenija slobodna zona u Srbiji.

Kako je za Tanjug izjavio direktor SZP Dragan Kostić, Slobodna zona Pirot u ovom trenutku ima skoro milijardu dolara obrta, od čega je polovina izvoz.

“Imamo 19 proizvodnih kompanija od kojih su najveće ‘Tigar tajers’, član Mišelin grupe i ‘Tigar’ AD. Imamo i trgovinske firme, za koje će posebno značiti izgradnja Koridora 10. Skoro šest hiljada ljudi radi u SZP i mi smo već pet puta od strane Financial Timesa rangirani među 50 najboljih slobodnih zona na svijetu”, kaže Kostić.

On dodaje da SZP u partnerstvu sa Gradskom upravom Pirota posljednjih godina intenzivno radi na razvoju projekta koji će od Pirota i ovog dijela Srbije napraviti jedno od najvećih logističkih čvorišta na Balkanu.

Tekst: Tanjug, foto: Tanjug, Aleksandar Ćirić