Galenika na prodaju za jedan euro

Podijeli

Ministarstvo ekonomije Srbije raspisalo je u petak novi javni oglas za prodaju 93,7 odsto udjela u kapitalu beogradske farmaceutske kompanije Galenika, po početnoj cijeni od jednog eura.

Rok za dostavljanje prijava za učestvovanje u postupku privatizacije Galenike je 2. oktobar, uz uplatu otkupa dokumentacije od 2.000 eura, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.

Banke, kojima Galenika duguje više od 71 milion eura, saglasne su da im budući vlasnik te kompanije isplati ukupno 25 miliona eura, odnosno pristaju na diskontni otkup duga.

Prema uvjetima javnog oglasa, potencijalni investitor treba poslovati u području farmaceutske industrije, uz prihode veće od 300 miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini.

U Galenici je trenutno oko 1.400 zaposlenih, a procjene su da bi ih optimalno trebalo biti maksimalno 900.

Pokušaj prodaje Galenike početkom ove godine propao je jer zbog preuzimanja dugova tog preduzeća nije postignut dogovor o strateškom partnerstvu s rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovax.

Beogradski mediji navode da bi u igri za kupovinu 93,7 odsto vlasničkog udjela Galenike ponovno mogao ući taj britansko-ruski konzorcijum te kompanije Sinforam, Amikus, Hemofarm i brazilski EMS.