Mercator prodaje imovinu kako bi smanjio dug

Podijeli

Kompanija Mercator će pokušati da iskoristi povoljnu situaciju na tržištu nekretnina kako bi prikupila dio nužno potrebnog novca za poslovanje.

“Dio novca iskoristićemo za smanjenje zaduženosti, dio bismo uložili u razvoj poslovanja”, najavljuje predsjednik Uprave Mercatora, Tomislav Čizmić, prenosi Capital.ba.

Dodao je da će se pokušati da prodaju nekretnine na manje atraktivnim lokacijama.

Kompanija je fokusirana na rezanje troškova i optimizaciju logistike u trrenutku kad se priprema za povratak na tržište Bosne i Hercegovine.

Čizmić je uvjeren kako bi Mercator sa stabilnim vlasnikom imao sjajnu perspektivu.

Mercator je ostvario u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi eura i čistu dobit od 10,36 miliona eura, objavila je u četvrtak uprava slovenačke kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 odsto manji nego u prvih šest mjeseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona eura, zabilježenih u prvoj polovini prošle godine.

Ostvarena EBITDA grupe Mercator u prvoj polovini godine iznosila je 58,3 miliona eura, što je za 2,2 odsto više nego u istom lanjskom periodu, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 odsto, na 21,7 miliona eura.