Septembarska razglednica iz Sutomora: Tri kugle sladoleda za euro, a mogu i dinari

Podijeli

Reporter Investitora iz Sutomora javlja da je kupalište u tom mjestu i drugog dana septembra bilo puno, za šta je priložio i fotografije.

Ostatak utiska prenosimo u cjelini:

“Došao sam u Sutomore oko podneva i odmah po silasku na rivu dočekalo me je dosta gostiju koji su išli ili vraćali se sa plaže. Iako gradske vlasti godinama obećavaju da će od Sutomora napraviti pristojno naselje sa svom neophodnom infrastukturom i uredjenjem, to se nije desilo – pri prolasku ulicom prema plaži naići ćete na brojne očigledno divlje prodavnice i objekte koji se nipočemu ne mogu svesti pod mediteransku kategoriju. Mada je takvih mjesta sve manje duž cijele naše obale.

Ako ste prije Sutomora bili u Budvi, odmah ćete primijetiti značajnu razliku u cijenama. Tako u Sutomoru za jedan euro možete dobiti tri kugle sladoleda iz uličnih vitrina, dok ćete se u Budvi za isti novac morati zadovoljiti sa samo jednom.

Kuvani kukuruz bio je “na akciji” pa ste dva mogli da kupite za 1,5 eura, dok osam ćevapa u somunu sa salatom košta svega 2,5 eura.

Jeftine su i “sitnice” koje se prodavaju uzduž strme ulice, pa ćete selfie štap kupiti za samo jedan euro, dok se naočari za sunce prodaju za svega dva eura.

Na pijaci, osim svježeg voća i povrća, možete zamijeniti eure za dinare ili trgovati srpskom valutom i to Vam trgovci jasno daju do znanja natpisima na papiru, iako je u pitanju nelegalna djelatnost.

Izgleda da inspekcije to svjesno tolerišu zbog brojnih srpskih turista u Sutomoru, jer je ovaj vid “devizne aktivnosti i razmjene” u ovom gradiću prisutan godinama unazad.

Nijesu skupi, ili makar nijesu ako ih uporedite sa ostalim mjestima na crnogorskom primorju, ni kafići duž sutomorske obale. Kafu možete popiti za euro a flašu ili čašu piva za 1,5 eura.

Iznajmljivanje seta ležaljki i suncobrana košta od pet do deset eura, zavisno od zakupca, a sudeći po broju gostiju, to nije nepristupačna cijena.

Sve u svemu, Sutomore na sutonu sezone izgleda puno a zadovoljstvo se može čitati i sa lica turista koji tu borave.

Još da gradske vlasti urade ono što je do njih i Sutomore bi moglo biti mjesto koje neće biti sinonim za jeftini nekvalitet.”