Low cost avioprevoznici prevezli 11 odsto svih turista, Montenegro Airlines se žali

Podijeli

Predstavnici Montenegro Airlinesa (MA) nezadovoljni su uslovima poslovanja i tretmanom na crnogorskim aerodromima, jer je, kako smatraju, nacionalna avio kompanija u podređenom položaju u odnosu na niskotarifne čiji avioni saobraćaju prema Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Prema podacima Aerodroma Crne Gore, u dosadašnjem toku godine najznačajnije niskobudžetne kompanije Ryanair, Wizz Air, EasyJet, čiji avioni saobraćaju ka Crnoj Gori, su prevezle 171,2 hiljade putnika, što je 11,1 odsto od ukupnog prometa putnika na crnogorskim aerodromima.

“Prema našim saznanjima, nijesu isti uslovi poslovanja pod kojima posluju nacionalni avio prevoznik i low cost prevoznici. Ovo se prije svega odnosi na cijene usluga prihvata i otpreme putnika i aviona na našim aerodromima, kao i na subvencije koje dobijaju lou kost prevoznici od turističke privrede i organizacija u vlasništvu državnih i lokalnih samouprava“, kazali su Pobjedi iz MA.

Podgorički list od Ministarstva saobraćaja nije dobio odgovor na pitanje da li su uslovi poslovanja u Crnoj Gori jednaki za nacionalnu avio kompaniju i low cost kompanije.

U MA smatraju da nacionalni avio prevoznik treba da ima određeni povlašćeni status na aerodromima Podgorica i Tivat, ukoliko je broj putnika koje dovodi značajno veći od ostalih avio prevoznika, odnosno ukoliko za to postoji ekonomski rezon davaoca usluge, odnosno aerodroma.

“Podaci pokazuju da to jeste slučaj u odnosu na sve druge prevoznike koji saobraćaju ka Crnoj Gori, kako redovne, čarter, tako i lou kost prevoznike. U najmanjoj mjeri, očekuje se poslovanje pod istim tržišnim uslovima. Nažalost, usljed višegodišnjih neriješenih finansijskih pitanja između MA i Aerodroma Crne Gore, nacionalnom avio prevozniku se usluge fakturišu po najvećoj zvaničnoj cijeni Aerodroma. To je i jedan od razloga što je dug MA prema Aerodromima Crne Gore narastao na skoro 20 miliona eura”, tvrde predstavnici MA.

Prema njihovim riječima, nije rijedak slučaj u okruženju, ali i u ostalim zemljama, da nacionalni prevoznici imaju povoljnije uslove od svih drugih na domicilnim aerodromima, jer je, kako su naveli, osnovni razlog postojanja nacionalnog avioprevoznika da svoju državu čini avio dostupnom tokom cijele godine.