Sve više arapskih investicija u crnogorski turizam

Luštica Bay

U posljednje vrijeme pojačano je zanimanje arapskih investitora za Crnu Goru, pa su nedavno u njoj boravili milijarder Husain Sajvani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), vlasnik kompanije Damac, lidera u izgradnji luksuznih nekretnina u arapskim zemljama, i saudijski princ, vjerovatno najbogatiji arapski preduzetnik Al Valid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud koji se zanimao i za veća ulaganja.

Investitori iz arapskih zemalja do sada su u Crnoj Gori uložili oko 650 miliona eura, a realizacijom planiranih investicija mogli bi dosegnuti 2,2 milijarde eura, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Investiciono i tržište turizma sada su značajno drukčiji nego prije osam ili deset godina. Sada imamo mnogo više velikih, institucionalnih investicija koje mogu pokrenuti ekonomske tokove u Crnoj Gori. Postoji optimizam i smatramo da bi investicije iz arapskih zemalja mogle biti intenzivnije u sljedećem razdoblju”, navodi portparol crnogorskog Ministarstva turizma Marko Mirović.

Spor s državom

Iz ministarstva kažu da su u prvih šest mjeseci ove godine na prvom mjestu popisa zemalja stranih investitora u Crnoj Gori Ujedinjeni Arapski Emirati s gotovo 61 milionom eura, a tu su i Katar s nešto manje od tri miliona eura i Liban s skoro milion eura.

Službeni podaci o ukupnoj vrijednosti arapskih ulaganja u Crnoj Gori ne postoje jer u određivanje prodajne cijene marine za mega jahte – Porto Montenegro u Tivtu, koja je jedna od njihovih najznačajnijih akvizicija, država nije bila uključena, tvrdi Radio Slobodna Europa.

Cijena je bila rezultat pregovora prodavača – kompanije Adriatic Marinas kanadskog preduzetnika Pitera Manka i kupca – Investment Corporation of Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji važi za najozbiljnijeg kandidata na dugoročan zakup tivatskog aerodroma.

No, budući da se tržišna vrijednost Porto Montenegra procjenjuje na oko 400 miliona eura, može se zaključiti kolika je bila kupoprodajna cijena.

Najveća planirana arapska investicija u Crnoj Gori je turističko naselje Luštica Bay kod Tivta, egipatske kompanije Orascom, čiji je vlasnik Samih Saviris najavio ulaganje od 1,4 milijardi eura, od čega je dosada realizovano oko 100 miliona.

Prva arapska investicija u Crnoj Gori je projekt Abu Dhabi Capital Groupa iz UAE-a – poslovno stambeni kompleks s hotelom – Kapital Plaza u Podgorici u koji je uloženo 140 miliona eura.

U turistički kompleks Plavi horizonti kod Tivta katarska kompanija Qatari Diar planirala je uložiti između 250 i 300 miliona eura, ali je projekt i dalje na čekanju usljed imovinsko-pravnih sporova, zbog čega je nedavno još jednom najavljeno napuštanje projekta.

Kompanija Qatari Diar tužila je Osnovnom sudu u Kotoru državu Crnu Goru zbog bespravnog oduzimanja njihove, kako su naveli, zakonito stečene imovine.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je stigla i investicija od deset miliona eura za izgradnju Novog duvanskog kombinata u vlasništvu BMJ Industries.

Kontroverzni projekt

Usto, Royal Groupe iz UAE-a planirala je investiciju između 180 i 300 miliona eura u turistički kompleks Kraljičina plaža – Dubovica, ali je projekt pao zbog kontroverznih detalja. Blokirala ga je opozicija koja je s tadašnjom članicom vladajuće koalicije, Socijaldemokratskom partijom, oko tog pitanja imala većinu u Skupštini.

Predrag Jelušić, poznati turistički privrednik i bivši državni sekretar u Ministarstvu turizma, vjeruje da dosadašnje aktivnosti arapskih investitora govore o mogućem novom talasu investicija koji bi mogao imati uticaj ne samo na turizam, već na ukupnu ekonomiju Crne Gore.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


septembar 4, 2017 at 10:56 am