Workaway: Putujte i steknite radno iskustvo s malo novca

Podijeli

Workaway je, jednostavno rečeno, online program koji spaja dvije strane – putnike-volontere i domaćine i to na obostranu korist.

Sistem funkcioniše na razmjeni, tako da volonter dobije besplatan boravak kod domaćina a zauzvrat im pomaže u kućnim ili drugim poslovima u dogovorenom terminu i dinamici. Besplatan boravak kod domaćina podrazumijeva smještaj i hranu, dok domaćin dobija neophodnu pomoć.

Ovaj sistem funkcioniše širom svijeta a u Crnoj Gori je aktuelan prethodnih nekoliko godina.  Među korisnicima su porodice ali i par hostela koristi usluge volontera koji za “krov nad glavom” i hranu pristaju da rade nekoliko sati dnevno.

Sagovornica Investitora koja je željela da ostane anonimna kaže da je potražnja za domaćinima iz Crne Gore velika, posebno tokom sezone, ali da domaćina nema dovoljno. Dodaje da je posebno veliko interesovanje tokom ljeta, tako da su svi domaćini, prema njenim saznanjima, zauzeti do kraja oktobra.

“Domaćini koji su dali svoju ponudu na sajtu Workaway-a se mogu prebrojati na prste obje ruke. Uglavnom su to strane ili mješovite porodice koje žive u Crnoj Gori i kojima je potrebna pomoć u kući, domaćinstvu, dvorištu…”, rekla je ona, koja usluge ovih volontera koristi prethodnih godinu dana.

Kaže da u Crnu Goru dolaze uglavnom mlađi parovi kojima budžet ne dozvoljava odsijedanje u apartmanima za iznajmljivanje i hotelima, pa traže domaćine koji će ih primiti na 10-ak dana a da zauzvrat oni ponude svoju pomoć.

A kako dolaze jedni do drugih?

“I volonteri i domaćini na sajtu Workaway-a otvore svoje profile. Domaćini postave fotografije svoga doma, daju osnovne informacije o domaćinstvu, nekim osnovnim pravilima kao i šta očekuju, odnosno, za šta im konkretno trebaju volonteri. Sa druge strane, volonteri postave takođe svoj opis i listu vještina i znanja koje su spremni da ustupe. Pretraga je laka i za jedne i za druge, jer, recimo nama kao domaćinima, po upitu za potrebu, sistem sam filtrira volontere koji su nama prikladni”, navela je naša sagovornica.

Takođe, i volonteri mogu da pretraže bazu domaćina po zemlji i upoznaju se sa osnovnim potrebama i uslovima za boravak.

“Kontakt započinje mailom, kada jedna od strana kontaktira drugu. U tom direktnom kontaktu se pravi ili ne pravi konačan dogovor i definišu detalji oko dolaska, obaveza i slično”, navela je ona.

Iznenađenja su moguća

Naravno, kao i u svakom kontaktu, moguća su prijatna ili neprijatna iznenađenja.

“Naravno, lutrija je i jednoj i drugoj strani na koga će naići i direktan susret i iskustvo ne može se mjeriti sa desetinama online razgovora, chatova, mailova ili slično. Mi smo imali sreću pa su nam iskustva sa volonterima bila uglavnom zadovoljavajuća, ali kao domaćin morate biti spremni da se spremite i za neodgovorne ljude koji dogovor ne shvate dovoljno ozbiljno. U tom slučaju pravimo razgovor s njima i gledamo da ih ‘otpratimo’ što prije”, navela je naša sagovornica.

Obaveze volontera i ostali detalji se dogovaraju specifično od slučaja do slučaja. Naša sagovornica ima brojnu djecu pa traži volontere koji nemaju problem da izdvoje vrijeme za igru i animaciju najmlađih.

“Iako brojni, mi nijesmo zahtjevna porodica. Uglavnom tražimo pomoć do pet sati dnevno, a volonterima čak i auto ustupimo ako žele da odu van grada. Očekujemo minimum odgovornosti i da se poštuje dogovor”, kazala je ona.

Workaway na svom sajtu kaže da je sajt za kulturnu razmjenu dok su usluge u drugom planu. I zaista može biti tako. Ako se nađu dobri domaćini i volonteri to se može izroditi i u prijateljstva kakva je stekla i naša sagovornica.