Kamate nijesu sveto pismo: Cjenkajte se s bankama za kredite

Podijeli

Iako nam banke same izraze kamate na potrošačke, stambene i ostale kredite, to se može promijeniti u zavisnosti od vaših pregovaračkih sposobnosti.

Ukoliko Vam banka u kojoj ste deponent ponudi novi kredit, ne pristajte odmah koliko god Vam uslovi djelovali primamljivo. Obiđite još nekoliko banaka i raspitajte se, možda dobijete još povoljnije uslove. Banke se utrkuju za privlačenje novih klijenata i sigurno Vas neće olako ispustiti.

U Crnoj Gori posluje čak 15 poslovnih banaka i nema potrebe da se “zakucavate” u jednu. Spisak banaka koje rade kod nas možete pronaći na sajtu Centralne banke.

Kamate možete spustiti čak i na kredit koji već otplaćujete, posebno ako je u pitanju dugoročni.

Investitoru se javila gospođa iz Podgorice koja je ispričala da je u posljednje dvije godine uspjela da tri puta smanji kamatu za stambeni kredit koji je dobija još 2008. godine.

Kako?

“Uzela sam sa suprugom stambeni kredit prije devet godina i tada je kamatna stopa bila devet odsto. A kredit otplaćujemo 15 godina. To je zaista zelenaška kamata ali tada jedina moguća. Tada je banka u kojoj smo uzeli kredit bila jedna od malbrojnih koje su uopšte odobravale stambene kredite. U međuvremenu su i ostale banke nudile svoje kredite a kamate su vremenom padale”, navela je ona.

Vidjevši koliko kamatne stope padaju, ona se svojoj banci prvi put obratila prije 2013. godine sa pismom da je dobila ponudu od druge banke, koja je spremna da preuzme kredit i da pod manjom kamatom ponudi ostatak otplate.

“Poslali smo pismo ne očekujući brz i u potpunosti potvrdan odgovor. Međutim, to se desilo. Banka je odobrila naš zahtjev i smanjila nam kamatu na kredit na onu stopu koju nam je ponudio njihov konkurent. Kad smo primijetili nove padove kamatnih stopa na stambene kredite, učinili smo isto i sada imamo kamatnu stopu sa kojom moramo biti zadovoljni. Smanjenjem kamate u tri navrata, izračunali smo, uštedjeli smo oko 10.000 eura”, navela je ona.

Crnogorske poslovne banke trenutno nude stambene kredite po efektivnoj kamatnoj stopi od, prosječno, oko 5,5 odsto i na rok do 25 godina.