Poljski predsjednik: Makronov koncept „EU u dvije brzine“ vodi raspadu Unije

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je kako bi „Evropa u više brzina“, koncept koji podržavaju Francuska i Njemačka, mogla rezultirati novim „brexitima“ i u konačnom dovesti do raspada EU-a.

„Evropska unija službeno podijeljena u više unutrašnjih zajednica u kojima će ekonomski snažnije zemlje s većim glasačkim kapacitetom imati pravo donošenja odluka o dobrobiti drugih, to neće biti privlačno“, kazao je Duda na ekonomskom forumu u poljskoj Krynici, koji nazivaju i „Davosom istoka“. 

„To bi zapravo bio početak kraja EU, jer će podstaći nove ‘brexite'“, dodao je Duda. 

Posljednjih dana se ponovo razbuktala debata o Evropi više brzina, konceptu po kojem bi se neke zemlje u određenim područjima brže integrisale. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron prošle sedmice je pozvao upravo na takvu formulu, rekavši da bi „naprednije“ zemlje Unije trebale povesti put u produbljenje evropske integracije.

O tome čitajte u posebnoj vijesti.

Poljska i druge istočnoevropske zemlje poput Češke, koje se još nijesu pridružile eurozoni, zabrinute su da će se članice te grupe integrisati brže i dublje, a njih ostaviti daleko iza. 

Makronov koncept podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


septembar 6, 2017 at 2:22 pm