Francuska planira da ukine proizvodnju nafte i gasa

Podijeli

Francuska do kraja godine namjerava da usvoji zakone o postupnom gašenju svih aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i gasa do 2040. godine u zemlji ali i u njenim prekomorskim teritorijima.

Nacrt tog zakona već je pripreljen a u pitanju je prva takva odluka neke zemlje u svijetu, piše Reuters.

Predsjednik Emanuel Makron želi da Francuska do 2050. postane “ugljeno neutralna” i planira da zaustavi emisije štetnih gasova potpunim napuštanjem fosilnih goriva za koje se smatra da dopridonose globalnom zagrijavanju.

Prema nacrtu zakona predstavljenom u srijedu, Francuska više neće izdavati dozvole za istraživanja, a produženje postojećih koncesija postupno će se ograničavati i do 2040. ukinuti. Te godine Francuska planira takođe da ukine prodaju benzinskih i dizelskih automobila.

“Tim zakonom zaustaviće se istraživanje ugljovodonika u državi, a postojeće koncesije neće biti produžene poslije 2040. godine”, stoji u nacrtu toga zakona.

Odluka je najvećim dijelom ipak simbolična zato što Francuska proizvodi svega oko šest miliona barela ugljovodonika godišnje, što predstavlja tek oko jedan odsto njezine potrošnje.

Zakon neće zabraniti uvoz i preradu nafte za njene potrebe.

Reuters piše da bi zakon mogao pogoditi kompanije poput najveće francuske naftne kompanije Totala koja je prekinula naftna istraživanja u Francuskoj, ali još ima dozvole za istraživanja u francuskim prekomorskim departmanima poput istraživanja na moru uz obale Francuske Gvajane.

Iz Totala za sada nijesu komentarisali spomenuti predlog zakona.

Makron odlučno nastavlja sa sprovođenjem ključnog sporazuma za suzbijanje klimatskih promjena kojeg je prihvatilo 200 zemalja 2015. godine u francuskoj prijestonici nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Američke Države.

U sklopu tih mjera, Francuska do 2022. godine namjerava da prekine proizvodnju električne energije pomoću uglja i smanjiti na 50 odsto sa više od 75 odsto udio električne energije proizveden u nuklearkama, dok će prednost davati povećanom udjelu obnovljivih izvora u miksu izvora za dobijanje električne energije.