Žugić s bankarima: Ima prostora za jače kreditiranje i niže kamate

Podijeli

Danas je održan sastanak guvernera Centralne banke Crne Gore dr Radoja Žugića i njegovih saradnika sa predstavnicima banaka koje posluju u Crnoj Gori, koji je inicirala CBCG sa ciljem sagledavanja efekata restrukturiranja kredita u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim insitucijama (ZOSFR).

Otvarajući sastanak, guverner Žugić podsjetio je da su izmjene i dopune Zakona pripremljene sa namjerom da se dodatno unaprijedi proces finansijskog restrukturiranja, te da su njima uvedeni dodatni podsticaji za kreditore i dužnike.

„Iako učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima bilježi kontinuirani pad u posljednjih nekoliko godina i trenutno iznosi 8,2%, postoji prostor za dalje pospješenje ovog procesa, čime bi se oslobodio potencijal za rast kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa, te time pružila još jača podrška realnom sektoru“, istakao je Žugić.

U nastavku sastanka, predstavnici banaka prezentovali su informacije o rezultatima aktivnosti preduzetih na planu restrukturiranja kredita, u periodu od stupanja na snagu ZOSFR (22. juna 2017. godine). Istaknuta je posvećenost rješavanju NPL-a i banke su navele da se u narednom periodu mogu očekivati snažniji efekti primjene ovog Zakona.

Nakon izlaganja predstavnika banaka, Guverner je istakao će ovo pitanje, s obzirom na ograničeno važenje ZOSFR (do maja naredne godine), biti u fokusu CBCG u predstojećem periodu uz najavu da će CBCG kroz javnu kampanju doprinijeti podizanju svijesti dužnika o prednostima restrukturiranja kredita shodno ovom modelu. Dodatno je naglašeno da će CBCG nastaviti sa pojačanim nadzorom nad sprovođenjem obaveza banaka koje proizilaze iz Zakona, te da će, u slučaju da se za tim ukaže opravdana potreba, posezati za instrumentom uvećanja rezervacija.