Adria Airways prodala brend nepoznatom kupcu za osam miliona

Podijeli

Slovenački avioprevoznik Adia Airways potvrdila je da je prodala svoj brend za osam miliona eura a transakcija koja se desila u decembru prošle godine pomogla joj je da dostigne rekordnu dobit u 2016. godini u iznosu od 3.2 miliona eura.

To je ipak značajno manje u odnosu na godinu ranije, kada je dobit iznosila 9,2 miliona eura.

U nedavno objavljenom finansijskom izvještaju kompanije nije jasno ko je kupac brenda starog 56 godina. Nije jasno da li je to neko od kompanijskih suvlasnika, 4K Invest ili slovenačka vlada.

Mediji prenose da je Zvone Petek, počasni konzul Slovenije u Švajcarskoj, a koji je više od 20 godina bio državni zastupnik u Adriji, prokomentarisao za jedan magazin da je “zanimljivo što je znak Adria Airways prodat tokom privatizacije a da nije jasno ko je njen novi vlasnik”.

“Nije jasno ko je nosilac prava na taj znak”, rekao je Petek, dok insajderi nagađaju da bi to mogla biti država Slovenija, koja je time kompaniji mogla dati neophodnu finansijsku injekciju.

Mediji pišu da se brend Adrije mogla vidjeti na avionima švajcarskog prevoznika Darwin, čiji je glavni operator Etihad Airways.

U svom finansijskom izvještaju, Adria piše da je uspjela da ostvari profitabilnost zahvaljujući restrukturiranju ali dijelom i zbog uloge koju je imala u uspostavljanju estonskog nacionalnog prevoznika Nordica, što je rezultiralo naknadnim partnerstvom u rezervisanju, operativnim uslugama i obuci osoblja.

Adria je imala koristi i od lizinga aviona s nekoliko avioprevoznika i prodaje dva aviona tipa Bombardier CRJ200 kao i rezervnih motora.