Eurozona se oporavlja, jak euro pritisnuo berzanske indekse

Na evropskim berzama a u petak ujutro cijene akcija su pale jer se ulagači plaše da bi snažan euro mogao naštetiti izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je dan ranije blago ojačao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 odsto, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.277 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 5.097 bodova.

Na tržištima vlada oprez jer se kurs eura prema američkoj valuti približio granici od 1,21 dolara, najvišem nivou od januara 2015. godine.

Jačanje eura ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog toga slabi cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Ekonomija eurozone jača

A euro je u zamahu od juče kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi kazao da će banka ove jeseni, najvjerovatnije u oktobru, odlučivati o smanjenju podsticajnih mjera.

Predsjednik ECB-a poručio je da ekonomija eurozone jača, ali da je inflacija i dalje slaba. Kazao je i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

No, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje evropske valute, pa su ulagači koji „igraju“ na euro odahnuli jer su se plašili da bi Dragi mogao upozoriti da jaki euro šteti izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone.

„Dragi je govorio o euru, ali o njegovom uticaju na inflaciju. No, osim što je kazao da će pratiti kretanje kursa eura, Dragi nije istakao da će banka nešto preduzeti u vezi toga“, kaže Mitul Koteča, direktor u Barclays banci u Singapuru.

I dok jaki euro pritiska tržišta, podršku im pruža daljnji rast cijena nafte, koje su od početka sedmice u uzlaznom trendu jer rafinerije u Meksičkom zaljevu i Teksasu obnavljaju proizvodnju nakon uragana Harvey.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 0,1 odsto, na 49,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 54,75 dolara.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, na 19.274 boda. Tokom sedmice, taj indeks je izgubio 2,1 odsto vrijednosti.

HINA

septembar 8, 2017 at 11:12 am