Hrvatski Telekom pravi koncept pametnih crnogorskih gradova

Podijeli

Hrvatski Telekom (HT), većinski vlasnik Crnogorskog Telekoma, u Crnoj Gori razvija dva strateška razvojna projekta, saopšteno je iz te kompanije.

“U Crnoj Gori predstavljena su dva strateška razvojna projekta. Jedan se odnosi na rješenja za pametne gradove i razvoj poslovnih modela za njihovu implementaciju. Zajedno s mrežom partnera, Hrvatski Telekom ima i rješenja iz područja tzv. interneta stvari. Riječ je o tehnologiji koja transformira život u gradovima, a dio rješenja finansiran je iz fondova EU”, rekao je direktor Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Primjer toga su, kako je kazao, električne punionice. Njih 70 odsto u Hrvatskoj je pod HT-ovom upravom, a njihovo korišćenje se u ovoj godini povećalo za sto odsto. Dodatno, tu su rješenja za pametno upravljanje otpadom, sistem pametnog plaćanja i upravljanja parkiranjem kao i sistem kontrole kvaliteta vazduha.

Drugi strateški koncept je, kako je saopšteno, usmjerenost na bolje korisničko iskustvo kroz bržu i jednostavniju komunikaciju. Tu je ključna aplikacija ‘Moj Telekom’ koja na jednom mjestu omogućava pregled svih usluga. Trenutno je to jedina telekom aplikacija na tržištu koja omogućava plaćanje računa, a uskoro dobiva i integrisani chat.

“Ulazak na tržište Crne Gore potvrdio je našu poziciju regionalnog lidera i otvorio je novu mogućnost razvoja Hrvatskog Telekoma i svih zaposlenih. Svjesni smo toga da ta pozicija nosi i veliku odgovornost. U narednom periodu na oba tržišta fokus nam je na poboljšanju korisničkog iskustva i razvoju novih usluga. Vjerujem da to možemo postići ulaganjem u STEM generacije, digitalnu i poslovnu transformaciju kompanije, infrastrukturu i tehnologiju nove generacije za naše korisnike”, rekao je Tomašković.

Više o planovima Hrvatskog i Crnogorskog telekoma čitajte u posebnoj priči.