Nesuđeni vlasnici Luke Bar povećali vlasnički udio u Luci Rijeka

Podijeli

Na Zagrebačkoj berzi u četvrtak je sprovedena blok transakcija kojom je država 11,75 odsto dionica Luke Rijeka prodala poljskom OT Logisticsu, čime je ta kompanija povećala svoj vlasnički udio u Luci Rijeka s dosadašnjih 20,81 na 32,56 odsto.

OT Logistics je dostavio ponudu za preuzimanje 30 odsto državnih akcija Luke Bar za 8,52 miliona eura, ali Vlada nije bila zadovoljna pa je ponuda odbijena.

Transakcija sa Lukom Rijeka je sprovedena na osnovu odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljene u ponedjeljak, a njena vrijednost prema ranije objavljenim podacima je 79,2 milijuna kuna (oko 11 miliona eura).

Time je nastala obaveza objave ponude za preuzimanje, o čemu je OT Logistics obavijestio putem Zagrebačke berze.

OT Logistics je prošle sedmice potvrdio da je jedini podnio ponudu za kupovinu 11,75 odsto dionica Luke Rijeka po cijeni od 50 kuna po dionici, što je jednu kunu više od minimalne cijene koju je tražio CERP.

Formalnu odluku o prihvaćanje ponude poljske kompanije Upravno vijeće CERP-a je donijelo 1. septembra.

 

Poljski OT Logistics je u julu 2015. godine u javnoj ponudi dionica Luke Rijeka stekao 20,81 posto dionica, a tada je objavio i da je zainteresovan za dalje ulaganje u Luku Rijeka.