Slovenačka Vlada uz pomoć američkog kapitala izvlači Merkator iz Agrokora?

Podijeli

Slovenačka vlada pripremila je scenario kojim bi pokušala Mercator “izvući” iz vlasničkog zagrljaja posrnulog koncerna Agrokor i to njegovim povezivanjem s prezaduženim trgovačkim lancem Tuš, pri čemu bi u njihovoj dokapitalizaciji učestovovao jedan američki fond rizičnog kapitala, piše ljubljansko “Delo”.

U pitanju je informacija koja kruži u poslovnoj javnosti, mada je mnogi ne smatraju realnom. Navodni autor te ideje je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, ali je odbio da komentariše.

Slovenački bankari koji su htjeli da komentarišu ideju smatraju da se radi o izuzetno rizičnoj operaciji s mnogo neriješenih pitanja. Slično razmišljaju i Mercatoroci dobavljači i analitičari.

Pojačana briga države za sudbinu Mercatora nije neobična s obzirom na važnost te kompanije za slovenačku ekonomiju i dubioze koje bi se mogle pokazati kroz koju sedmicu, kada revizija pokaže koliko je Mercatorov vlasnik zapravo zadužen i koliko vrijedi njegova imovina.

U pozadini ideje, kako piše Delo, je nastojanje slovenačke vlade da iz teškoća, zbog visokih kreditnih obaveza nastalih u vrijeme njegovog velikog širenja, spasi trgovački lanac Tuš, kojem prijeti stečaj ako ne uspije plan po kojem bi dospjela potraživanja banaka prema toj kompaniji preuzeo neki strani investitor i tako praktično postao vlasnik tog važnog trgovačkog lanca s više od tri hiljade zaposlenih i prometom od pola milijarde eura godišnje.

Za tu operaciju, navodi “Delo”, Cerarova vlada je već kontaktirala privatni finansijski fond AnaCap, čiji su dioničari među ostalima Goldman Sachs, Honeywell i Allianz.