Za dvije godine imaćemo brzinu interneta od 500 do 700 megabita u sekundi

Podijeli

U četvrtak je u Podgorici održana panel diskusija ‘Budućnost telekomunikacija’ na kojoj su učestvovali Srini Gopalan, član Uprave Deutsche Telekoma (DT) za Evropu, Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) kao i Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma

Gopalan je predstavio ključne trendove na globalnom tržištu. U fokusu industrije širom svijeta je konsolidacija, koja prema njegovim riječima, u Evropi kaska, posebno za Sjedinjenim Američkim Državama.

“SAD ima tri ili četiri nacionalna operatera pa mogu priuštiti velike investicije. U Evropi ima stotinjak telekom operatera. Druga velika stvar je da razlika između fiksne i mobilne mreže nestaje, a nastaju kombinovane mreže. Treća ključna stvar je 5G mreža”, rekao je Gopalan te se zadržao na 5G tehnologiji:

“Uz nju fenomen edge computinga će postati sve bitniji. Kada budemo imali autonomne automobile nećemo moći da čekamo da signal od automobila putuje do centrale i natrag do automobila. Ta tehnologija će omogućiti operacije na daljinu gdje će robot istovremeno na jednom mjestu raditi iste pokrete kao hirurg na drugom mjestu. Jako smo ponosni što ćemo imati prvu 5G mrežu. U DT smo predani tome da budemo tehnološki lider”, kazao je Gopalan, a prenosi u opširnom izvještaju Tportala.

Tomašković je ocijenio da su Hrvatski i Crnogorski Telekom u skladu s evropskom tehnologijom.

“Nas u negativnom smislu izdvajaju naknade za državu. Plaćamo najveće naknade za prava puta i mi o tome razgovaramo s Vladom kako bi i u fiksnom dijelu slijedili penetraciju broadbanda. U mobilnom dijelu slijedimo evropske trendove. Testirali smo 4,5G mrežu, ali još nema uređaja koji bi to pratili. Za dvije godine ćemo imati brzine od 500 do 700 megabita po sekundi u downloadu”, najavio je prvi čovjek Hrvatskog Telekoma.

O tome šta Tomašković i Ljušev misle o poslovnom ambijentu, čitajte u posebnoj vijesti Investitora.

Sa panela u Podgorici (Foto: Mladen Lončar/HT)

No, ne očekuje da će sve proći glatko, ponovno zbog države. Naime, 5G mreža zahtjeva puno više takozvanog spektra koji se u Hrvatskoj dijeli s brojem herca i brojem stanovnika na kojem ga se može monetizovati.

“U EU je spektar jedan euro cent, a u Hrvatskoj od četiri do osam centi. To je problem zato što je jedna od prethodnih Vlada utrostručila cijene za spektar pa bi moglo biti problema s penetracijom. Tim potezom nam je Vlada povećala troškove za 20 miliona eura u jednoj godini. To odbija strane investicije. Nama u DT-u postavljaju sasvim legitimno pitanje: zašto bi mi ulagali u Hrvatsku kada je okruženje toliko neizvjesno. Ti nameti su diskriminatorni za industriju”, pojasnio je Tomašković.

Upitan kako će se razvijati DT u Europi, Gopalan je obrazložio kako su protekle tri godine bile vrlo dobre i u Evropi i u SAD-u.

“Naš je fokus na konsolidaciji tržišta. Mi smo na pravim tržištima koja će profitirati od povećane digitalizacije. Rast ekonomija i digitalizacije u Evropi je snažan i mi smo zadovoljni portfeljem. Neke od najzanimljivijih prilika koje vidimo su u konsolidaciji i tu probleme mogu stvarati samo regulatorna ograničenja”, dodao je on.

Tomašković je dodao da se HT u protekle četiri godine transformisao i pripremio za rast. Prilika su inovacije i investicije:

“Mi imamo investicije na nivou od 1,6 milijardi kuna. Jedan smo od najvećih privatnih investitora uopšte i planiramo zadržati tehnološko vođstvo. Investiraćemo u fiksnu i mobilnu mrežu i u ono što je HT oduvijek radio, a to su ulaganja u ljude, posebno u STEM edukaciju jer to važno za društvo i za nas kao kompaniju. Mladi ljudi će dobiti priliku za poslove koje mogu raditi u međunarodnom okruženju, to im manje lokalne kompanije ne bi mogle pružiti’, rekao je Tomašković.

Upitan kako se sve to prenosi na kupce, Tomašković je odgovorio kako je strateška odrednica HT-a da bude operater prvog izbora. Naveo je kako korisnicima nudi najmodernije proizvode i usluge te kako se puno radi na tome da korisničko iskustvo bude bolje, što je ilustrovao činjenicom da je broj prigovora pao za 30 odsto.

‘Pokrenuli smo i najveći IT projekt u regiji gdje ćemo 20 IT sistema svesti na njih devet što će takođe pružiti bolje korisničko iskustvo. To je naša odgovornost kao najvećeg telekoma za tržištu’, rekao je Tomašković.

Zaključno, Gopalan je rekao da  će se kroz nekoliko godina telekom industrija promijeniti na način tako da se operateri više neće posmatrati kao pružaoci fiksnih ili mobilnih usluga već kao komunikacione kompanije.

Ljušev je istaknuo kako u idućim godinama puno očekuje od umjetne inteligencije i proširene stvarnost koje mogu dati puno koristi za korisnike i industriju. Prema Tomaškoviću dosta toga se može očekivati i od tehnologije big data koja će moći, na primjer, predvidjeti gdje će izbiti sljedeća epidemija neke bolesti, što će u konačnom znatno povećati kvalitet života.

Comments are closed.