Novi rok: Proizvodnja u Novom duvanskom počinje u novembru

Podijeli

Početak proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu u Podgorici može se realno očekivati do kraja novembra ove godine, saopštio je izvršni direktor ove kompanije Gabriele Arveda.

“Sve trenutne odluke i aktivnosti imaju isključivi cilj  da se što prije počne s proizvodnjom”, rekao je Arveda Vijestima i dodao da je u toku instalacija opreme i priključenje fabrike na infrastrukturu.

Do kraja septembra, prema njegovim riječima, stiže i 80 odsto mašina i opreme koje su potrebne za početak proizvodnje a paralelno će se raditi na dobijanju svih potrebnih dozvola od državnih institucija..

Fabrika je trebalo da bude završena još u februaru a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora – arapske kompanije BMJ Industries najavili početak za jun, što se opet nije desilo.

Investitor je do sada navodno uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta nove fabrike, izgradnju i kupovinu nove opreme, ali još nijesu definisani svi tehnički detalji, pišu Vijesti.

Glavni grad u Novom duvanskom kombinatu posjeduje 30,08 odsto akcija dok je većinski vlasnik Vlada sa 69,9 odsto. Na investitora će biti preneseno vlasništvo kada završi investiciju, predviđeno je ugovorom.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno, dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

Arapi su ponudili da u osnovna sredstva ulože 18 miliona a u obrtna sredstva dva miliona eura.