Pogledajte mapu rimskih puteva kao da je metro

Podijeli

Student statistike na Univerzitetu u Čikagu stvorio je kartu starih rimskih cesta na način kako se to prave savremene mape metro linija. kao da su cijevna mreža.

Prvu mapu metroa kakvu danas znamo dizajnirao je Heri Bek 1933. godine a umjesto na udaljenost i geografsku tačnost, fokus je na dijagramima strujnih krugova, radi jednostavnosti čitanja. Njegov princip koristi se za crtanje mapa metroa i danas u svjetskim metropolama.

Student Saša Trubetskoj je taj princip primijenio na poznate ceste Rimskog carstva i napravio mapu koju je nemoguće ne primijetiti.

On je medijima kazao da je uvijek bio opčinjen Rimom, čitajući knjige o Asteriksu i Obeliksu kao dijete.

“Nekako sam spontano došao na ideju da modelujem antičke puteve na moderan način. Bio sam motivisan željom da napravim kartu visokog kvaliteta, u stilu tranzita, za razliku od slabo dizajniranih mapa koje nalazim na internetu”, kazao je Trubetskoj.

U opisu kreiranja karte, objasnio je kreativne slobode koje je koristio.

“Najveći kreativni element bio je odabir cesta koje treba da koristim a koje ne. Nije bilo načina da u mapu uključim sve rimske pravce, već samo one glavne. Pokušao sam da na mapu uključim gradove sa većom populacijom ili one koji su bili glavni u svojim područjima oko drugog vijeka naše ere”, naveo je student.

On je dodao da način kako danas putujemo zavisi umnogome od vrste prevoza te da se trase sa mape ne mogu koristiti kao važeće.

“Ipk mislim da je i dalje estetski ugodna i informativa”, dodao je Trubetskoj.

Kartu u visokoj rezoluciji možete kupiti za devet dolara i od nje napraviti poster.

The Independent