Zašto u Crnoj Gori nema Lidla i ostalih stranih trgovačkih lanaca

Podijeli

Dok se u regionu veliki strani lanci marketa šire, u Crnoj Gori je godinama status quo. Osim rebrendiranja postojećih, godinama se na tom tržištu ništa značajnije ne dešava a nema ni naznaka da će se desiti u narednom periodu.

U Crnoj Gori posluje nekoliko velikih kompanija, od kojih je najveći VOLI, podgoričkog biznismena Dragana Bokana. Najveći domaći konkurent mu je lanac marketa Laković. Da mu je najveći rival i građani su primijetili – čim Laković negdje otvori veliki objekat, odmah negdje tu će nići i VOLI.

Iako nema zvanične statistike, očigledno je da i IDEA (nekadašnji Mercator i Roda, sada u vlasništvu posrnulog Agrokora) ima značajan udio na tržištu, i to prije svega zahvaljujući ranijim akvizicijama Panto Marketa i Plus komerca.

Negdje tu je i Aroma, lanac rebrendiranih Maxi, Mini-Maxi i Conto marketa, nekada u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića, pa belgijskog Delhaize da bi na kraju završio u rukama domaćeg Expo Commerce-a.

U toj gužvi, očigledno, nema mjesta za nove, posebno veće lance marketa, iako bi to bilo u interesu krajnjeg potrošača. Ograničavajuća okolnost je veličina tržišta, ali i infrastruktura, posebno putna. A upravo su to dvije ključne stvari koje velike strane lance opredjeljuje da li će proširiti poslovanje na neku zemlju ili ne.

U regionu je od stranih lanaca marketa najpopularniji Lidl, njemački prodavac poznat po širokom asortimanu i niskim cijenama.

Lidl ima lanac marketa u Hrvatskoj, Srbiji a od Bosne i Hercegovine su, uprkos najavama dolaska ove godine, odustali zbog – političke nesigurnosti. Iako su agenti kompanije užurbano tražili 15 lokacija širom države da otvore markete, politička previranja i nesigurnost u toj zemlji je njemačku kompaniju odvratilo od takve ideje.

Zašto Lidla i sličnih nema u Crnoj Gori odgovor možemo naći u zahtjevima te kompanije prilikom otvaranja lanca marketa u susjednoj Srbiji.

Tamo su kod odabira lokacije vodili posebno računa o: frekventnosti mjesta, vidljivosti i – dobroj saobraćajno-tehničkoj povezanosti. Traže i dobre uslove, tj. visoke standarde za dostavu robe, jer svoje prodavnice snabdijevaju kamionima sa prikolicom ukupne težine do 40 tona a dužine do 18,5 metara.

Lidl ima specifikaciju za za kupovinu ili zakup potrebne imovine ali i naseljena mjesta, koja sa užom okolinom imaju najmanje 30.000 stanovnika.

Često traže dodatna izgrađena i neizgrađena zemljišta površine do 10.000 metara kvadratnih a sami objekti prostiru se na površini od 800 do 1.300 kvadratnih metara, sa dodatnih 200-650 kvadrata za skladište i pomoćne prostorije.

Po objektu traže dodatni prostor za parking od 80 do 150 parking mjesta.

Crnogorskim potrošačima najbliži Lidl market je kod Dubrovnika, na 49. kilometru od Herceg Novog.