Crna Gora i Albanija traže EU novac za gasovod

Podijeli

Ministarstvo energetike Albanije predstavilo je u petak studiju izvodivosti za koridor Jadransko-jonskog gasovoda od Albanije, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Hrvatske, vrijedan 618 miliona eura.

BIRN piše da se zvanična Tirana uzda u pomoć Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se taj projekat realizovao.

Albanija će, prema tim navodima, zajedno sa Crnom Gorom tražiti novac iz fondova EU za dio gasovoda koji će povezati te dvije zemlje.

Albanski ministar energetike Damian Đinkuri kazao je da ta zemlja ima jak interes za izgradnju tog gasovoda, jer se planira gasifikacija cijele države.

Cjevovod dug od 511 km, čija je gradnja procijenjena na 618 miliona eura, ima za cilj povezivanje Trans-jadranskog cjevovoda s Crnom Gorom, Bosnom i Hrvatskom.

Podršku projektu dao je i američki ambasador u Tirani, Donald Lu, ističići da će se time dobiti novi izvor energije koji nije zavisan od Rusije a ujedno predstavlja i sredstvo za jačanje regionalne saradnje u energetici.

Trans-jadranski gasovod trenutno je u izgradnji. Plan je da se gas iz Azerbejdžana isporučuje kroz postojeće cjevovode u Turskoj i Grčkoj, kroz Albaniju do Italije.

Cjevovod će imati izlaznu tačku u blizini Fiera, u Albaniji, što stvara mogućnosti da se odatle snabdijevaju sve zemlje Zapadnog Balkana.

BIRN piše da sve zemlje trpe zbog energetskog deficita te da su zavisne od uglja kao izvora energije. Albanija i Crna Gora imaju veliki hidropotencijal ali on nije dovoljan da pokrije postojeću potražnju.

Gasna mreža će pomoći obijema zemljama da proizvode energiju sagorijevanjem gasa i da nadomjeste upotrebu električne energije u nekim slučajevima kao što je grijanje, čime bi se ograničila upotreba uglja i istovremeno zaštitila životna sredina, piše BIRN.