Apple novom verzijom iPhone-a obilježava deceniju tog telefona

Podijeli
Američka tehnološka kompanija Apple za 12. septembar je najavila izlazak novog modela pametnog telefona iPhone 8, čime će obilježiti i deset godina od pojave prvog iPhonea i, kako se očekuje, iznova postaviti nove trendove u tom segmentu.

Prema najavama i objavama brojnih svjetskih medija, Apple će predstaviti novi iPhone na globalnoj konferenciji za medije. Pošto se po Appleovom običaju informacije uoči prezentaciji novog modela ne puštaju u javnost, sve dosadašnje vijesti o iPhoneu 8 neslužbenog su karaktera i tek će službeno predstavljanje otkriti konkretne detalje o samom uređaju, njegovoj cijeni i druge informacije.

Konferencija će se održati u novom sjedištu kompanije Apple, i to u konferencijskoj sali koja nosi ime osnivača Stiva Džobsa. Više o tome čitajte u posebnoj vijesti.

Sudeći po dosadašnjoj praksi, novi iPhone 8 bi se na crnogorskom tržištu mogao naći već do Nove godine.

Očekuje se da će novi iPhone 8 imati zakrivljeni OLED ekran, minimalno 64 GB prostora, 3D senzore za proširenu i virtuelnu stvarnost, bežično punjenje baterije, dualnu kameru, razne senzore i druge inovacije, piše HINA.

Neki od specijalizovanih svjetskih smatraju da će Apple tim uređajem postaviti nove trendove, kao i da će uprkos visokoj cijeni ostvariti dobre prodajne rezultate.

Prema podacima s portala, Apple zauzima oko 85 odsto tržišta tzv. premium ili najjačih i najprodavanijh (flagship) pametnih telefona u svijetu, a takvi proizvođačima donose i najviše prihode.

U drugom kvartalu ove godine, po analitičkoj kući Strategy Analytics, najprodavaniji pametni telefon u svijetu bili su Appleovi modeli iPhone 7 i 7 Plus s više od 30 miliona isporučenih uređaja. Slijede Samsungovi S8 i S8 Plus kojih je isporučeno oko 19 miliona.

Na godišnjem nivou prodaja iPhonea prelazi i više od 80 miliona komada, čime je najprodavaniji smartphone na svijetu i čini oko dvije trećine ukupne Appleove prodaje.