Beograd dobija sedam šoping centara

Podijeli

Beograd je u prethodne tri godine postao veliko gradilište, imamo sedam šoping centara koji se grade i otvaraju, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

On je istakao i da je građevinska industrija jedna je od najznačajnijih grana ekonomije kojom se podiže životni standard u gradu.

On je gostujući na Televiziji Pink rekao da je planska dokumentacija bila prioritet broj jedan tokom prošle godine kada je i usvojen novi generalni plan koji sadrži osnovne smjernice izgradnje kojim je pokriveno više od 60 odsto teritorije Beograda.

“Planovi se prave da ne bi bilo divlje gradnje, kada se radi planski ljudi koji grade plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište, a onda se od tog novca dalje plaća infrastruktura”, naveo je Folić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je većina nelegalne gradnje nasljeđe prošlosti.

“Devedesetih urbanizam nije bio prioritet, već preživljavanje. Gradilo se svuda, na javnim površinama i mi to sada saniramo. Nažalost, svaki novi zakon o legalizaciji kao da stimuliše novu divlju gradnju, ja se nadam da je ovaj novi zakon posljednji koji će Srbija imati, jer je dobro napravljen”, rekao je Folić.

On ističe da i pored svih napora divlja gradnja postoji, ali u manjem obimu.

“Mi usvajamo planove, omogućavamo ljudima da legalno grade, inspekcije su na terenu, imamo novi Zakon o planiraju izgradnje i zaista nema opravdanja za nelegalnu gradnju. Ipak, dešava se da i nakon dolaska inspektora i svega što mi uradimo sa naše strane, slučaj nelegalne gradnje kod tužilaštva, ili negde gde ode dalje, bude usporen i tako se nelegalna gradnja nastavlja”, objašnjava Folić.