Debakl Facebook Story-a: Ukida se nekorišćena funkcija, uvoziće sa Instagrama

Podijeli

Facebook se nije proslavio sa Stories dodatkom na društvenoj mreži pa je na teži način naučio da je to ipak nešto što bolje prolazi na Instagamu, s kojeg je sad počeo doslovno prebacivati objave korisnika. Ako to žele, naravno.

Naime, uvedena je mogućnost da se objava vidi na obje društvene mreže i dovoljno je odabrati tako nešto prije no što fotografiju ili video odlučite podijeliti s prijateljima i pratiocima, piše ICTbusiness.

Time se samo potvrđuje koliko je Facebook odlučan u namjeri da ispravi ogroman neuspjeh. Jer, većini ljudi na vrhu nema ničega, samo sivi kružići vaših prijatelja, koji apsolutno ništa ne objavljuju pod Stories.

Nije to ništa čudno, Facebook nije primarno mjesto za dijeljenje fotografija i dnevnih aktivnosti kao što je Instagram, kojem se upravo objave takve vrste nameću kao potpuno prirodna, poželjna i zapravo primarna stvar.

Takođe, ne znači ni da će ovaj potez Facebooka spasiti cijelu situaciju jer osobe koje ne objavljuju Stories na Facebooku, teško da će to željeti činiti uz pomoć Instagrama. Činili bi to i bez njega da baš žele. Zato se čini da će Facebook ipak morati elegantno nešto ovako ukloniti.

Ponijelo je očito vlasnika kompanije Marka Zuckerberga to što se u “ratu” sa Snapchatom uspio nametnuti kao pobjednik služeći se upravo alatom svog rivala, a to je Stories.

Kada se pojavilo, na Snapchatu je zavladalo pravo ushićenje i Zakerberg to nije mogao mirno posmatrati, implementirao je Stories u Instagram i za svega šest mjeseci potpuno ovladao tim prostorom. Rast Snapchata usporio je čak 82 odsto, a nakon juna ove godine situacija je bila takva da Instagram Stories broji 250 miliona korisnika dnevno, a Snapchat njih 166 miliona – ali za sve usluge koje nudi.

No, Facebook Stories pokazao je i da Zakerberg može izgubiti. Samo, dobro je za njega u tom konkretnom slučaju što zapravo nema protivnika koji bi to iskoristio…