Moody’s ne vjeruje u nezavisnost Katalonije

Podijeli

Bonitetna agencija Moody’s poslala je u ponedjeljak ulagačima saopštenje u kojoj procjenjuje da će španska pokrajina Katalonija dobiti veću autonomiju, ali ne i nezavisnost, uprkos referendumu najavljenom za 1. oktobar.

“Naša procjena je da će Katalonija i dalje biti dio Španije. Puno je prepreka postizanju nezavisnosti, među kojima čvrsto protivljenje centralne vlade te pravne i ustavne mjere, kao i ankete prema kojima je podrška otcjepljenju ispod potrebne većine”, naveo je Moody’s u saopštenju.

Španski Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma nakon što je katalonski parlament donio zakon o njegovom održavanju. Uprkos tome katalonska vlada nastavlja s pripremama za organizovanje referenduma što je zaoštrilo odnose Barselone i Madrida.

“Ako se i nastavi s referendumom i pobijede zagovornici nezavisnosti, nedostatak pravnog temelja i izostanak potrebnog učešća vjerovatno će nagristi njegov legitimitet”, navode analitičari Moody’sa Sarah Carlson i Marisol Blázquez.

Zakon o referendumu o samoodređenju, kojeg je prošle sedmice potvrdio katalonski parlament, ne određuje koliki postotak stanovnika treba izaći kako bi izjašnjavanje bilo valjano. Zakon propisuje da će nezavisnost Katalonije biti potvrđena ako broj glasova u korist samostalnosti nadmaši one koji joj se protive.

Referendum bi se trebao održati za 20 dana, a pobijede li pobornici otcjepljenja, katalonska vlada namjerava proglasiti republiku Kataloniju.

Španska vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya pokrenula je niz pravnih mjera u cilju sprečavanja održavanja referenduma. Španski Ustavni sud je naveo da je referendum protivan Ustavu te je upozorio javne službenike o mogućim posljedicama učešća u organizaciji izjašnjavanja stanovnika.

Fitch smatra da uprkos visokim tenzijama između Madrida i Barselone, koje u kratkom roku onemogućavaju postizanje sporazuma o većoj autonomiji te regije na sjeveroistoku Španije, postoji realna opcija takvog dogovora.

“S obzirom na pritisak zagovornika nezavisnosti izgledno je da će centralna vlast prenijeti dio nadležnosti na regionalnu vladu. Naše mišljenje je da će u sklopu pronalaženja rješenja katalonska vlada dobiti ono u čemu se najviše insistiralo u Kataloniji, najprije u području fiskalne politike i regionalnog finansiranja, koje bi bilo u skladu s ustavom”, smatra Moody’s.

“Španija je već jedna od najdecentralizovanijih zemalja u Evropskoj uniji u terminima izdataka javnog sektora premda je prema nadležnosti nad skupljanjem poreza među najcentralizovanijim zemljama”, dodala je agencija.

Fitch navodi da je od 2012. godine Katalonija primila od centralne države 68,5 milijardi eura preko različitih mehanizama, prije svega preko fonda za autonomnu likvidnost (FLA) stvorenog te godine.

Pojačavanje tenzija moglo bi ugroziti kreditnu ocjenu duga Katalonije, ali i španski kreditni rejting.

U Kataloniji živi 7,5 miliona od ukupno 46,5 miliona stanovnika Španije pa ona učestvuje s jednom petinom u BDP-u zemlje što ju svrstava među najbogatije regije.